ORIGANO ZA BOLJE ZDRAVLJE: Utiče na varenje, štiti od srčanog i moždanog udara, a ima i svojstva antibiotika

V. N.

02. 03. 2022. u 13:50

ORIGANO bi trebalo češće da se nađe u jelima, a ne samo na pici. Ovaj začin ima brojna lekovita svojstva.

ОРИГАНО ЗА БОЉЕ ЗДРАВЉЕ: Утиче на варење, штити од срчаног и можданог удара, а има и својства антибиотика

Foto Shutterstock

Lekovite supstance koje sadrži origano - rozmarinska kiselina i timol sprečavaju razvoj dijabetesa, insulinske rezistencije, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i kancera.

Osim indirektnog antibakterijskog dejstva na jačanje imuniteta, origano ispoljava i direktno antibakterijsko dejstvo zahvaljujući visokoj koncentraciji timola i karvakrola. Ova dva važna organska jedinjenja mogu da brane organizam od širokog spektra bakterija koje mogu da inficiraju kožu, creva i gastrointestinalni trakt i druge organe.

S obzirom na to da sadrži obilje vlakana, origano, iako se unosi u maloj količini, može da ima jak uticaj na varenje hrane. Inače, unos vlakana je bitan element u održanju zdravlja organa za varenje, jer može da poveća zapreminu stolice i utiče povoljno na peristaltiku creva.

Origano sadrži jedinjenja koja mogu uticati na povećanu proizvodnju belih krvnih ćelija i ubrzati metabolizam, što dovodi do bržeg oporavka od uobičajenih bolesti.

 

FOTO: Depositphotos

Štiti od srčanog i moždanog udara

ORIGANO je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina, koje poboljšavaju zdravlje srca i celokupnog kardiovaskularnog sistema. Takođe, omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji holesterola i smanjuju upalu u kardiovaskularnom sistemu, čime se sprečava nastanak ateroskleroze, srčanih udara i moždanog udara.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ECOMONDO: Centralno mesto za dijaloge o održivim praksama, tehnološkim rešenjima i inovacijama