JELOVNIK SA BUNDEVOM DA ZDRAVO SMRŠATE: Iskoristite jesenje plodove da skinete višak kilograma

V. N.

29. 10. 2021. u 15:23

BUNDEVA koju mnogi zbog raskošne boje, ukusa i sadržaja hranljivih materija nazivaju i "kraljica jeseni" je izuzetno niskokalorična i kao takva idealna je namirnica za skidanje viška kilograma.

ЈЕЛОВНИК СА БУНДЕВОМ  ДА ЗДРАВО СМРШАТЕ: Искористите јесење плодове да скинете вишак килограма

Foto: Depositphotos

Povrh svega, lako se sprema i može se upotrebiti na nebrojeno mnogo načina, pa se uz vrlo malo truda i kreativnosti od nje spremaju raznovrsni specijaliteti.

Naročito se preporučuje kao diuretik, jer uz pomoć nje se efikasno izbacuje višak vode iz tela, a posebno je bitno da je jedu osobe koje imaju problem sa reumom, bubrezima, gihtom. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, pa se savetuje i onima koji nemaju redovnu stolicu.

Za raskošnu, uglavnom narandžastu boju bundeve zaslužan je moćni antioksidans - karoten, koji se u telu transformiše u vitamin A.

U 100 grama bundeve nalazi se samo oko 30 kalorija. Čak 85 odsto bundeve čini voda, ostatak su proteini, vlakna, pektini, celuloza, ugljeni hidrati. Bogata je i magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, cinkom, manganom, folnom kiselinom, vitaminom B12, B6, K, C, E.

Ovo je primer jelovnika za pet dana, subotom i nedeljom ponovite jelovnik od radnog dana koji vam najviše prija. U proseku za dve nedelje može da se smrša od pet do sedam kilograma.

Naravno, fizička aktivnost je od ogromne važnosti i znatno će doprineti ostvarenju rezultata. 

* * * * * * *

Ponedeljak

Doručak: pečena bundeva sa šargarepom začinjena sokom od limuna ili ispasirajte bundevu tako da dobijete kašu u koju možete dodati ovas ili neku drugu žitaricu, ili izrendajte bundevu i šargarepu i začinite limunom kao salatu uz parče integralnog hleba

Ručak: čorba od bundeve, možete dodati i drugo povrće kao što su paprika, šargarepa, crni luk, karfiol, brokoli, 150 g pilećeg filea i parče integralnog hleba

Večera: parče bundeve pečene u rerni sa cimetom

* * * * * * *

Utorak

Doručak: parče integralnog hleba i namaz od bundeve (pečena, pa pasirana bundeva začinjena po ukusu)

Ručak: čorba od povrća i pire od bundeve ili rižoto od bundeve i pečuraka

Večera: 150 gr voća po izboru

* * * * * * *

Sreda

Doručak: kaša od kuvane bundeve i salata od povrća, umesto salate može kuvano jaje

Ručak: krem čorba od bundeve i kolač od bundeve sa integralnim brašnom. Umesto kolača možete da napravite musaku od bundeve i mlevenog mesa

Večera: dva parčeta integralnog hleba i salata od rendane bundeve

* * * * * * *

Četvrtak

Doručak: dva parčeta pite od bundeve i šolja nemasnog jogurta, ili parče integralnog hleba sa namazom od bundeve, ili kaša od bundeve i salata od povrća začinjena limunom

Ručak: gulaš od bundeve, sprema se na isti način kao i svaki drugi gulaš samo se umesto mesa stavlja bundeva, parče integralnog hleba

Večera: bundeva pečena u rerni

* * * * * * *

Petak

Doručak: parče integralanog hleba sa namazom od bundeve i dva barena jajeta

Ručak: čorba od bundeve sa 150 g pilećeg filea

Večera: banana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAČO, JOŠ JEDAN DAČA JE NA PUTU! Zašto je Okanović sinu dao ime po Danilu Lazoviću? Zajedno smo se molili Bogu