ŠTA DA JEDETE KADA IMATE HAŠIMOTO: Blagodeti namirnica bogatih selenom i vitaminom B i D

V. N.

06. 09. 2021. u 18:10

OBOLELI od Hašimotove bolesti, hroničnog autoimunog oboljenja štitne žlezde, trebalo bi da jedu što više raznovrsnog povrća i voća, ali da smanje unos kupusa, kelja, kelerabe, pasulja, brokolija. Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.

ШТА ДА ЈЕДЕТЕ КАДА ИМАТЕ ХАШИМОТО: Благодети намирница богатих селеном и витамином Б и Д

Foto: Depositphotos

Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.

Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.

U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.

Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.

Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.

Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.

Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima

Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog

Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba

Utorak

Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahom

Ručak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog luka

Večera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem

Sreda

Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama

Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata

Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom

Četvrtak

Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira

Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa

Večera: integralne testenine sa sirom

Petak

Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta

Ručak: riblji fileti i krompir salata

Večera: projara sa zeljem i šunkom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ECOMONDO: Centralno mesto za dijaloge o održivim praksama, tehnološkim rešenjima i inovacijama