SOFTVER OD PRVOG, KONAČNI REZULTATI 15. OKTOBRA: Ishod popisa u Crnoj Gori znaće - posle devet meseci

V.K.

26. 09. 2024. u 06:45

UPRAVA za statistiku aktiviraće 1. oktobra softver za proveru podataka sa popisa stanovništva sprovedenog od 3. do 28. decembra prošle godine, bez obzira na to da li će poseban tročlani tim za kontrolu završiti posao do tada, saopštili su iz te institucije.

СОФТВЕР ОД ПРВОГ, КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ 15. ОКТОБРА: Исход пописа у Црној Гори знаће - после девет месеци

V.K.

Novi konačni rezultati popisa biće poznati 15. oktobra, deset meseci kasnije od održavanja tog procesa.

Iz Skupštine Crne Gore je najvljeno da sednica parlamentarnog Odbora za praćenje primene sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanovam kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, biti održana upravo 1. oktobra, istog dana kada bude pušten u rad program putem kojeg će građani kontrolisati svoje podatke. Kopredsedavajući ovog tela Darko Dragović iz PES-a i Nikola Rakočević iz DPS-a usaglasili su dnevni red sa samo dve tačke - informisanje u vezi sa tokom sprovođenja popisa u 2023. godine i tekuća pitanja.

Do 1. oktobra Monstat će završtiti sva potrebna uparivanja sa bazama podataka iz registra koji su u nadležnosti MUP-a.

Zvanični razlog za ovoliko višemesečno kašnjenje objave rezultata popisa je čak šest tendera koje je Monstat raspisao, najpre za softver, a onda i za reviziju koda softvera kako bi građani mogli da prekontrolišu podatke koje su dali prilikom popisa o naciji, jeziku i veri. Čekanje se oteglo, a u međuvremnu su pojačane sumnje da se iza svega krije strah od istine - da je broj Srba porastao u odnosu na poslednje prebrojavanje 2011. godine i da je srpski jezik većinski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji