POVEĆANJE VIŠE OD 100 EVRA: Sindikat i Ministarstvo prosvete potpisali izmene GKU

I. D. S.

24. 09. 2024. u 20:00

PROSVETARE već od narednog meseca očekuje povećanje zarada više od sto evra, a prosečna zarada prosvetnih radnika biće oko 1.000 evra, saopšteno je iz njihovog Sindikata.

ПОВЕЋАЊЕ ВИШЕ ОД 100 ЕВРА: Синдикат и Министарство просвете потписали измене ГКУ

MPNI

Od 1. oktobra koeficijent će biti uvećan za tri odsto, predviđeno je izmenama Granskog kolektivnog ugovara koji su potpisali ministarka prosvete Anđela Jakšić Stojanović i predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović.

- Uvećanje koeficijenata će zajedno sa programom "Evropa sad 2" i prethodnim uvećanjem koeficijenata za 10 odsto od 1. jula tekuće godine, ukupno u neto iznosu biti između 17,5 i 18,5 odsto. Nastavnom kadru i stručnim službama će, mereno u novcu, uvećanje biti između 140 i 160 evra. Takođe, prosečna zarada će u prosveti od 1. oktobra biti oko 1.000 evra - saopšteno je iz Sindikata.

Plaćen prevoz

IZMENjENIM GKU je predviđeno da se zaposlenom kojem se mesto rada nalazi u opštini van njegovog mesta prebivališta, a ta ustanova nema organizovan prevoz, može isplatiti finansijska pomoć u visini do 50 odsto cene mesečne karte. Kako je definisano ugovorom, dodatak za prevoz će početi da se isplaćuje od oktobra.

Kako pojašnjavaju iz resora Anđele Jakšić Stojanović, dogovoreno povećanje je ekvivalentno uvećanju u iznosu od oko 100 do 180 evra za nenastavno osoblje, dok će nastavnici imati povišicu od 115 do 165 evra, u zavisnosti od dužine radnog staža.

- Ističemo da će uvećanje zarade za određeni broj zaposlenih iznositi 33 odsto zbog uvećanja minimalne zarade za zaposlene sa nižim nivoom kvalifikacija sa 450 evra na 600 evra - poručuju iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer