MANJE OCENA I MANJE ADMINISTRACIJE: Formirana grupa za izmene Zakona o obrazovanju i vaspitanju Crne Gore

I. D. S.

20. 06. 2024. u 06:45

MINISTARSTVO prosvete, nauke i inovacija do kraja meseca počeće da radi na izmenama Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju.

МАЊЕ ОЦЕНА И МАЊЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Формирана група за измене Закона о образовању и васпитању Црне Горе

Ministarstvo prosvete nauke i inovacija/FB

Među novinama, kako je najavila resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović je ukidanje zaključnih ocena za prvo i treće tromesečje, kao i rasterećenje nastavnika od administrativnog posla. Najavljuju i da će škole biti bezbednije jer se planira video-nadzor, uz asistente za sprečavanje nasilja i psihološko testiranje zaposlenih.

Radna grupa koja bi trebalo da počne sa radom na izmenama Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, već je formirana. Početak rada očekuje se do kraja ovog meseca, a na izmenama će raditi predstavnici institucija iz oblasti obrazovanja, sindikata, nastavnog osoblja i nevladinog sektora, saopštila je Jakšić Stojanović.

- Neke od ključnih izmena zakona koje su planirane, odnose se na smanjenje broja klasifikacionih perioda kako bi proces ocenjivanja bio u funkciji motivacije učenika i unapređenja kvaliteta nastave; digitalizaciju procesa i procedura na svim nivoima obrazovanja, vođenje evidencija u elektronskoj formi, uvođenje digitalnih udžbenika kao dopune standardnoj udžbeničkoj literaturi" - navela je ministarka.

Takođe, dodaje da se planira smanjenje administrativnih obaveza nastavnika kako bi se mogli posvetiti onome što je suština njihovog poziva, a to je, kaže, kvalitetna realizacija obrazovno-vaspitnog procesa.

Sprečavanje vandalizma

OD naredne školske godine sa radom će početi i asistenti za sprečavanje nasilja i vandalizma, a kako pojašnjava Jovanović, taj pilot-projekat će trajati do juna 2025. godine, kako bi se videlo kako će se taj program pokazati u praksi.

- Planiramo i da za ljude koji će raditi u školama sprovodimo psihološka testiranja - najavila je Jovanovićeva.

Osim izmene krovnog zakona, Ministarstvo radi i na unapređenju bezbednosti u školama, pa je počelo i sa projektom postavljanja video-nadzora u osnovnim i srednjim školama i to u hodnicima i dvorištima.

- Neke škole su već iz svojih sredstava ili različitih donacija obezbedile video- nadzor. Neki sistemi su već zastareli, tako da će ministarstvo uložiti napore da se i taj problem reši, jer je zaista neophodno - saopštila je Jasna Jovanović iz tog resora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?