ВОЋЕ СА ИСТОКА КРАСИ ПАРАЋИН: Розита Вељковић у свом дворишту гаји каки јабуку и киви (ФОТО)

Зорана Рашић

20. 11. 2022. у 08:15

ЈАПАНСКА јабука или каки јабука мало је позната воћка у Србији, а о узгајању овог необичног плода, по изгледу више сличном полузрелом парадајзу него јабуци, мало ко и размишља.

ВОЋЕ СА ИСТОКА КРАСИ ПАРАЋИН: Розита Вељковић у свом дворишту гаји каки јабуку и киви (ФОТО)

Фото З. Рашић

Једно такво стабло, ипак, већ седамнаест година краси двориште Розите Вељковић (59) из Параћина, одмах поред улазне капије. Прелепи плод почетком новембра је обран, али се више десетина жуто-наранџастих воћки задржало на највишим гранама.

Поносна власница каже да су високо и нема начина да их обере. Јапанска јабука сама не пада, па ће остати тако, током зиме, да привлачи пажњу пролазника.

- Садницу ми је донео познаник из Македоније. Очували смо је и већ у трећој години почела је да рађа. Каки сам купила да ми буде украс јер уживам да то дрво гледам, а род му дође као некаква награда. Ове године "јапанка" је баш преродила. Кад се плод убере, мора да сазри и постане благо кашаст да би се јео. Иначе је укус помало опор - прича Розалита, прилично изненађена нашим интересовањем за њену воћку.

Фото З. Рашић

Каже да каки након садње треба прве године заштитити од мраза, а потом не захтева никакву негу изузев заливања. Слична је ситуација и са кивијем, који је дрвенаста лоза.

Три такве биљке Розита је засадила одмах поред јабуке. Изгледа да је ова година и кивију погодовала, па је и он преродио. Розалита наглашава да ове воћке мало више има у Србији него какија. Неки воћари последњих година покушавају да га гаје, али су плодови ситни. Код ње то није случај.

- Ни јапанска јабука, ни киви, нити се режу, нити прскају. Због тога спадају у најздравије воће. Права су ризница здравља за организам. Корону смо пребродили сви у породици једући их. Код кивија, важно је да се засаде и мушке и женске биљке због опрашивања. Од три биљке, ја имам једну мушку, која не рађа, а препознаје се по цвету. Друга два женска кивија никад већи род нису имала - каже задовољна Розита.

Фото З. Рашић

Према њеној процени, обрала је преко две стотине килограма кивија, а какија, са једног стабла, нешто мање од те количине. Први пут нашла се у ситуацији да је део рода морала да прода. По баш приступачној цени, да не пропадне. Киви по 70 динара за килограм, а јапанске јабуке за 90. Како истиче наша саговорница, то није неки значајан приход у њеном кућном буџету, али је задовољство због изузетног рода егзотичних воћки непроцењиво.

ЈАПАНСКА - ИЗ КИНЕ

МАДА је зову јапанска, каки јабука је пореклом из Кине, баш као и киви који је у тој азијској земљи национално воће. Опор укус какија потиче од велике количине танина, али се опорост губи током сазревања. Кад потпуно сазри, има укус између кајсије и брескве и тада може да се једе кашичицом. За ову воћку нутриционисти кажу да подиже имунитет, јача крвне судове, снижава притисак и делује противупално.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева

ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.

17. 11. 2024. у 19:48

ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ: Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.

17. 11. 2024. у 09:28

Коментари (0)

СРБИН МУ ПРОМЕНИО ЖИВОТ! Новак Ђоковић је изговорио само седам речи и Ник Кирјос од тада више није исти човек