3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство

Новости онлине

22. 03. 2025. у 08:30

Иако носи назив Мађарица занимљиво је да овај колач заправо уопште не потиче из Мађарске.

3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство

Foto: Shutterstock

 Деценијама се налазио на нашим трпезама, а многи је памте као најлепши колач детињства. Мађарица је један од омиљених колача у нашим крајевима, позната по слојевима финог теста и богатом чоколадном филу.

 

Традиционална Мађарица

Састојци:

За коре:

  • 700 г брашна
  • 200 г шећера
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 200 г маргарина или маслаца
  • 2 јаја
  • 200 мл млека

За фил:

  • 1 л млека
  • 200 г шећера
  • 3 кесице пудинга од чоколаде
  • 150 г црне чоколаде
  • 150 г маслаца

За глазуру:

  • 150 г црне чоколаде
  • 2 кашике уља

Припрема:

Помешајте суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво), па додајте маргарин и трљајте прстима док не добијете мрвичасту смесу.

Додајте јаја и млеко, па умесите глатко тесто. Поделите га на 6 једнаких делова. Сваку кору танко развуците и пеците на полеђини плеха у претходно загрејаној рерни на 180°Ц, око 5-7 минута, док благо не порумени.

Скувајте пудинг од чоколаде према упутству на кесици, користећи млеко и шећер. У врућ пудинг умешајте чоколаду и маслац док се не отопе и фил постане гладак.

Филујте коре чоколадним филом, редом слажући једну на другу. Последња кора остаје ненафилована.

Отопите чоколаду с уљем и прелијте преко последње коре. Оставите колач у фрижидеру преко ноћи да се стегне, па га сеците на танке правоугаонике.

Брза Мађарица (с готовим корама)

Састојци:

  • 1 паковање готових кора за Мађарицу (5-6 комада)

За фил:

  • 1 л млека
  • 6 кашика шећера
  • 6 кашика брашна
  • 2 кашике какаоа
  • 150 г маслаца
  • 150 г чоколаде за кување

За глазуру:

  • 150 г чоколаде
  • 2 кашике уља

Припрема:

У млеку размутите шећер, брашно и какао. Кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док се не згусне. У врућ фил умешајте чоколаду и маслац док се не отопе. Филујте готове коре топлим филом. На крају прелијте глазуром од чоколаде и уља. Оставите колач у фрижидеру неколико сати да се стегне.

 

Мађарица с карамел филом

Састојци:

За коре:

  • 500 г брашна
  • 200 г маргарина
  • 150 г шећера
  • 1 јаје
  • 1 кашика киселе павлаке
  • 1 кашичица прашка за пециво

За фил:

  • 200 г шећера (за карамел)
  • 1 л млека
  • 5 кашика брашна
  • 200 г маслаца

За глазуру:

  • 150 г црне чоколаде
  • 2 кашике уља

Припрема:

Умутите све састојке за коре и направите глатко тесто. Поделите тесто на 5-6 делова, развуците танке коре и пеците их на 180°Ц, 5-7 минута. У шерпи отопите шећер на средњој ватри док не добије златну боју (карамелизујте га). Додајте млеко (пажљиво, јер може прскати) и кувајте док се карамел не растопи. Умутите брашно с мало млека, па га додајте у карамел смесу и кувајте док се фил не згусне. Умешајте маслац док је фил још топао. Филујте коре карамел филом и завршите глазуром од чоколаде.Оставити да одстоји преко ноћи да би коре омекшале и колач се лакше секао.

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БРАЋА МАКЕДОНЦИ ПОХАПСИЛИ БЛОКАДЕРЕ ИЗ СРБИЈЕ КОЈИ СУ ДОШЛИ ДА ПРАВЕ ХАОС: Испливао снимак како их обучавају, помињу пленуме (ВИДЕО)

БРАЋА МАКЕДОНЦИ ПОХАПСИЛИ БЛОКАДЕРЕ ИЗ СРБИЈЕ КОЈИ СУ ДОШЛИ ДА ПРАВЕ ХАОС: Испливао снимак како их обучавају, помињу пленуме (ВИДЕО)

МАКЕДОНСКИ медији пишу данас о умешаности српских студаната у политичким протестима у Северној Македонији након трагедије у дискотеци у Кочанима, а неки блокадери који су дошли из Србије да праве хаос у Северној Македонији, ухапшени су.

23. 03. 2025. у 15:17

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.

16. 03. 2025. у 19:40

Погођен САД носач авиона са 18 пројектила, Американци послали НОВИ! Трамп жели да их СРАВНИ СА ЗЕМЉОМ (ВИДЕО)

Погођен САД носач авиона са 18 пројектила, Американци послали НОВИ! Трамп жели да их СРАВНИ СА ЗЕМЉОМ (ВИДЕО)

ПРИСУТНОСТ два носача представља велику прерасподелу ресурса према Блиском истоку у тренутку кад Бела кућа и Пентагон инсистирају да би амерички бродови и авиони требали да се усмере према Азији.

22. 03. 2025. у 22:30

Коментари (0)

НИЈЕ МИ НИ ПОРУКУ ПОСЛАО: Лазар Самарџић прекинуо ћутање, ово је рекао о тренеру