НАПРАВИТЕ ТОРТУ ГИЗЕЛА: Најукуснија посластица коју сви обожавају

Новости онлине

02. 10. 2024. у 09:00

Основна верзија се прави са жутим бисквитним тестом и филом са прженим орасима и соком и кором од наранџе. Уз додатак још једне врсте фила, жутог куваног фила од јаја и путера са укусом наранџе, и уз маштовиту декорацију, ова торта ни изгледом ни укусом не заостаје за најбољим тортама са светске трпезе.

НАПРАВИТЕ ТОРТУ ГИЗЕЛА: Најукуснија посластица коју сви обожавају

Foto: Shutterstock

Састојци

За тесто: 

  • 8 јаја,
  • 8 кашика шећера,
  • 8 кашика брашна,
  • кашичица сока од лимуна

За фил с орасима:

  • 200 г шећера,
  • 50 мл сока од поморанџе,
  • 50 мл сока од лимуна,
  • 300 г ораха,
  • кора од једног лимуна,
  • кора од једне наранџе,
  • 220 г путера

За фил од поморанџе:

  • 50 мл процеђеног сока од наранџе,
  • кашика сока од лимуна,
  • 110 г шећера,
  • 2 кашике шећера,
  • 4 жуманцета,
  • 160 г путера

Припрема:

Загрејте рерну на 200 степени и припремите две округле тепсије пречника 23 цм. Раздвојте беланца од жуманаца, па их миксером умутите са соком од лимуна. Постепено, кашику по кашику, додајте око половину шећера и мутите док се шећер не истопи и снег не постане чврст и сјајан. Умутите жуманца и преостали шећер, па пажљиво сједините масе постепено додајући брашно. Сипајте масу у подмазане плехове, смањите температуру на 150 степени и пеците око 45 минута.

Охлађене коре хоризонтално пресеците назубљеним ножем да добијете четири коре. Ставите орахе у танком слоју у тепсију и пеците на 180 степени око 10 минута, док не замиришу. Самељите их и оставите на страну. Отопите шећер у соку од наранџе и лимуна, загрејте до кључања, па кувајте око минут, скините са ватре и додајте млевене орахе и рендану кору од лимуна и наранџе.

Добро измешајте и оставите да се охлади, па сједините са добро умућеним путером. Припремите шећерни сируп тако што ћете растопити пола шоље шећера у соку од наранџе и лимуна. Ставите на тиху ватру да ври док не почне да добија густину. У великој металној посуди умутите миксером жуманца и две кашике шећера, па посуду ставите у лонац са кључалом водом и мутите миксером док у танком млазу сипате шећерни сируп.

Кувајте мешајући око пет минута, па оставите фил да се охлади. Пенасто умутите путер, па у њега постепено, уз мућење, додајте масу с јајима. Сачувајте трећину жутог фила од наранџе за декорацију, па остатак поделите на четири дела. Поделите фил са орасима на пет делова.

Прву кору премажите четвртином жутог фила од наранџе, па преко њега премажите петину фила са орасима. Поклопите другом кором и понављајте филовање док не нафилујете целу торту. Последњу петину фила са орасима премажите преко страница торте. Сачуваним жутим филом од наранџе напуните шприц за украшавање. Користите прикључке са врхом у облику звездице и круга.

(still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

Коментари (0)

ИТАЛИЈА У НЕВЕРИЦИ: Јаник Синер доживео нови шок!