ПОСЛАСТИЦЕ СА СВИХ СТРАНА СВЕТА: Рецепти за Фар Бретон, Лемингтон чупавци, Сантјаго
ШЕСТ рецепта који ће вас одушевити
Фар Бретон
Потребно је: 4 шољице млека, 160 г путера, 200 г шећера у праху, кашичица ароме ваниле, 250 г брашна, прстохват соли, 6 јаја, шољица вишања
Млеко, путер и пола количине шећера мешајте на средњој ватри, док се путер не отопи, па оставите да се течност прохлади и онда додајте ванилу. Умутите јаја са остатком шећера, повремено додајући брашно, посолите, а на крају додајте и прохлађен течни део. Ретку смесу улијте у калуп, додајте вишње (можете и мало сувих грожђица), па пеците 45-60 минута на 180 степени. Готов колач, припремљен по рецепту мајстора из Бретање, служите уз кафу или чај.
* * * * * * * * * *
Лемингтон чупавци
Потребно је за бисквит: 3 јајета, 10 кашика шећера, 13 кашика уља, 100 мл млека, 16 кашика брашна, кесица прашка за пециво, кесица ванилин шећера. За глазуру: 1,5 дл млека, 150 г чоколаде за кување, 150 г маргарина, 200 г кокосовог брашна, 150 г шећера
Умутите јаја, ванилин шећер и шећер, додајте млеко и уље непрестано мешајући. Полако додајте брашно у које сте умешали прашак за пециво. Плех науљите, поспите с мало брашна, сипајте смесу и пеците 15 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Када се мало охлади, исеците на коцке. На лаганој ватри прокувајте млеко са шећером. Кад проври, додајте маргарин и чоколаду. Непрестано мешајте док поново не проври. Охладите смесу да буде млака, па коцке најпре уваљајте у њу, а потом у кокосово брашно. Бисквит, ако желите, можете да преполовите по ширини, да једну површину премажете џемом по жељи, а затим на то ставите другу да се залепи. Тако ће чупавци, омиљени колач Аустралијанаца, бити декоративнији када их загризете.
* * * * * * * * * *
Сантјаго
Потребно је: 500 г млевених бадема, 500 г шећера, 7 јаја, 150 г брашна, 100 г маргарина, 50 г шећера у праху, кашичица цимета, чаша слатког вина, рендана лимунова кора
Добро измешајте једно јаје, маргарин, брашно и једну кашику воде. Тесто развуците оклагијом и њиме прекријте маргарином премазан и брашном посут плех. У посуди помешајте млевени бадем, шећер, цимет, лимунову кору, па додајте вино и преостала јаја, једно по једно. Готовом смесом прелијте тесто и поравнајте је, па ставите у рерну на средњу температуру, док тесто не добије златну боју. Готов и охлађен колач исеците и поспите шећером у праху. Служите уз кафу са млеком или вином.
* * * * * * * * * *
Ом Али с укусом Оријента
Потребно је: 250 г лиснатог теста, шака сувих кајсија, шака сувих грожђица и брусница, шака лешника, бадема, кокоса, пистаћа, 200 мл млека, 300 мл слатке павлаке, кашика прашка за пудинг по жељи, кашика меда, цимет, мало маргарина
Тепсију окрените наопачке и на њој разваљајте лиснато тесто, па га пеците 15 минута на 180 степени. За то време исецкајте кајсије, лешнике, пистаће и остале састојке које сте одабрали. Млеко, слатку павлаку, мед и цимет загрејте до кључања, додајте кашику пудинга размућену у неколико кашика млека. Печено тесто исеците на комаде, ставите у маргарином премазану тепсију, поспите сувим воћем и орашастим плодовима, па све прелијте скуваним млеком. Пеците 20 минута на 180 степени. Ова египатска посластица се једе топла.
* * * * * * * * * *
Чоколадна торта "капрезе"
Потребно је: 5 јаја, 200 г шећера, 200 г маслаца, 200 г тамне чоколаде, 250 г крупно млевених бадема, кесица ванилин шећера, 1/2 шољице рума, со
Одвојите жуманца од беланаца. На пари растопите маслац и чоколаду и пустите да се охладе, уз повремено мешање. Пенасто умешајте жуманца са шећером и ванилин шећером. Додајте отопљени маслац и бадеме, стално мешајући. Затим додајте рум и отопљену чоколаду. Пенасто умутите беланца којима сте додали прстохват соли. Варјачом лагано помешајте две смесе, па излијте у калуп за торту претходно намазан маслацем. Пеците око 40 минута у претходно загрејаној рерни, на 180 степени. Охлађену торту, у којој често уживају Италијани, поспите шећером у праху.
* * * * * * * * * *
Нанаимо коцке или штангле
Потребно је за подлогу: 125 г маргарина, 1/3 шољице шећера, 5 кашика какаоа, јаје, 8 комада кекса по избору, 1/2 шољице бадема, 2/3 шољице кокосовог брашна. За крем: 200 г маргарина, 1/2 шољице слатке павлаке, 3 кашике праха пудинга од ваниле, 2,5 шољице шећера у праху, 2 кашичице екстракта ваниле. За тамни слој: 150 г тамне чоколаде, 50 г маргарина
У шерпу ставите маргарин, шећер и какао. Нека се отопе, уз мешање, на најнижој температури. Када маса постане глатка искључите шпорет. У већој чинији умутите јаје, па уз стално мешање жицом полако додајте отопљену врућу смесу. Крем ће се згуснути при додиру јајета и вруће чоколаде. Затим додајте крупније самлевен кекс, па сецкане бадеме (могу и млевени), а умешајте и кокосово брашно да добијете једноличну смесу. Дубљи тигањ обложите масним папиром, убаците смесу и добро је изравнајте. Све састојке за крем ставите у једну посуду и добро измиксајте, па тиме премажите подлогу колача. Затим заједно отопите чоколаду и маслац, оставите да се охлади и тек онда прелијте колач и одмах ставите у фрижидер. Кад се стегне, овај канадски десерт исеците на коцке или штангле.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
НОВЕ СВЕТСКЕ СИЛЕ УКЉУЧИЛЕ СЕ У СУКОБ У УКРАЈИНИ: "Две на страни Путина, две жестоко против Руса"
СУМЊЕ у подршку САД Украјини у случају победе Доналда Трампа на председничким изборима мучиле су све оне којима је циљ да се Кијев обрани од руске агресије. Трамп је победио и тек треба видети у ком ће смеру кренути његова политика, али сва та дешавања засенила су други важан однос у том, ионако компликованом, односу.
22. 11. 2024. у 09:14
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
СКАНДАЛ ТОКОМ ПОСЕТЕ Снимак Макронa: "Они су тотални кретени", рекао после повика да је "Француска одговорна за крвопролиће"
"ОНИ си потпуни кретени", рекао је француски председник Емануел Макрон о прелазном телу и додао да "никада нису смели да га смене".
22. 11. 2024. у 13:07 >> 13:17
Коментари (1)