РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ СИР КОЈИ ЈЕ ПОСТАН И БЕЗ ЛАКТОЗЕ: Ово је здрава, веганска алтернатива класичном сиру, а уз то је и преукусан

Новости онлине

06. 12. 2024. у 13:00

За све љубитеље сира који се суочавају с изазовом поста или интолеранције на лактозу, биљни сир од индијских ораха може бити савршено решење. Овај сир не само да је укусан, већ је и изузетно кремаст и лако се припрема код куће.

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ СИР КОЈИ ЈЕ ПОСТАН И БЕЗ ЛАКТОЗЕ: Ово је здрава, веганска алтернатива класичном сиру, а уз то је и преукусан

Foto: Shutterstock

Састојци:

 
  • 1 шоља индијских ораха (натопљених у води 4-6 сати или преко ноћи)
  • 1/4 шоље воде (по потреби додајте још кашику-две, да се добије жељена текстура)
  • 2 кашике лимуновог сока (за освежавајући укус)
  • 1 кашика нутритивног квасца (за сирасти укус, опционално)
  • 1 чен белог лука (или 1/4 кашичице белог лука у праху)
  • Со по укусу (око 1/2 кашичице, прилагодите по укусу)
  • Прстохват бибера
  • Опционално: зачинско биље по жељи (као што су першун, влашац или босиљак)

Припрема:

Прво исперите натопљене индијске орахе и добро их процедите. Натапање помаже да орашасти плодови омекшају, што олакшава њихово блендирање у кремасту текстуру.
Ставите орахе у блендер или сецка и додајте воду, лимунов сок, нутритивни квасац (ако користите), бели лук, со и бибер. Блендирајте све састојке на високој брзини док смеса не постане потпуно глатка и кремаста. По потреби, додајте још мало воде, кашику по кашику, како бисте добили жељену густину сира.
Након што добијете глатку смесу, можете додати свеже зачинско биље по жељи и благо промешати (без блендирања) како би комадићи зачина остали у сиру и обогатили га укусом.
Ако желите да сир има чвршћу текстуру, смесу ставите у посуду или калуп обложен папиром за печење. Затим оставите у фрижидеру најмање 2-3 сата, како би се стиснуо и добио чврсту конзистенцију.
Послужите биљни сир као намаз, као додатак јелима или га једноставно мажите на хлеб или крекере. Можете га чувати у фрижидеру до недељу дана.

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

НОВИ РЕД ВОЖЊЕ СРБИЈАВОЗА СТУПИО НА СНАГУ У НЕДЕЉУ, 15. 12. 2024.