ЈУЖЊАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА КИСЕЉЕЊЕ КУПУСА: Два тајна састојка и права размера за најсавршенији укус

Татјана Марковић

27. 10. 2023. у 16:00

СЕЗОНА припремања хране за зиму је при крају, а након паприке и зимнице која се од ње спрема, на ред нам долази кисељење купуса.

ЈУЖЊАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА КИСЕЉЕЊЕ КУПУСА: Два тајна састојка и права размера за најсавршенији укус

Фото: Shutterstock

Ко жели да читаве зиме ужива у укусним сармицама, свадбарском купусу и подварку, време је да засуче рукаве, прибави састојке и ових дана обавезно стави купус да се кисели.

Представљамо вам стари јужњачки рецепт за кисељење купуса.

Састојци: 60 кг купуса, 2 кг соли, рен, цвекла, шећер, бибер у зрну, винобран.

Припрема: Купус опрати и очистити. Корен главице купуса извртети и окренути на горе. Сипати по мало соли у сваку главицу.

Када се главице лепо поређају, прелити водом у којој је растворена преостала со. Да би расол био добар и лепе боје, треба ставити цвеклу, корен рена и око 1/2 кг шећера и бибер у зрну.

Купус притиснути каменом да не плива по површини и на сваких 7 дана претакати, и ако је отребно додати још соли.

Када је купус сасвим добро кисео, одлити сувишан расол, додати винобран (зависно од количине купуса), преточити расол и не користити га десетак дана, док се не избистри.

БОНУС ВИДЕО - ПРШТИ ОД ЗДРАВЉА: Кисели купус је традиционална салата, али и сировина за многе специјалитете

(Стил)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај

ШЕФ украјинског режима Владимир Зеленски подсвесно не може да прихвати тему повлачења украјинских снага у зони борбених дејстава, изјавио је британски војни аналитичар Александар Меркурис

30. 01. 2025. у 07:58

РАСКИД ПОСЛЕ СМРТИ ПРИЈАТЕЉА: Последње појављивање Дачићевог сина са девојком

РАСКИД ПОСЛЕ СМРТИ ПРИЈАТЕЉА: Последње појављивање Дачићевог сина са девојком

НАКОН тога Милица се углавном сама појављивала на разним догађајима, кад је и почело да се шушка да је њиховој љубави дошао крај, јер раније никада није био случај да се певачица појави сама на јавном месту.

29. 01. 2025. у 18:41

Коментари (1)

ХИДРОЕНЕРГИЈА И ЊЕН ЗНАЧАЈ: Кључна улога воде у обновљивим изворима енергије