МНОГИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ ГРЕШКУ, А САМО УЗ ОВЕ ЦАКЕ ЋЕ БИТИ ХРСКАВО И СОЧНО: Овако се прави савршено хрскаво тесто
ТРИКОВИ за хрскаво тесто учиниће да добијете најбољу подлогу за колаче.
Хрскаво тесто основа је бројних неодољивих посластица (пите, тартови), а користи се и за слана издања. Његова припрема заиста није захтевна - основни састојци су брашно, јаја и масноћа. Ипак, има неколико малих зачкољица које треба избећи по сваку цену, ово су најважније.
Хладни маслац и хладне руке
У рецептима ретко пише да састојци буду хладни, а код овог теста је супротно - маслац мора да буде хладан. Треба га умешати брзо, рукама које пре тога такође треба расхладити водом. У супротном ће тесто бити масно и тешко. Уз то, било би добро да се хрскаво тесто меси на хладној површини (попут мермера). Ако је немате, свакако избегавајте да га месите близу врућег шпорета.
Радите брзо
Без обзира на то месите ли рукама или вам у томе помаже миксер, имајте на уму да процес треба да буде што краћи. Ако "мучите" тесто, развиће се глутен, а маслац ће почети да се топи.
Тесто мора да се одмори
Ако вам изненада долазе гости и десерт морате брзо да послужите, савет је да се не упуштате у припрему колача од хрскавог теста. Иако је процес његовог прављења једноставан, тесто мора да одстоји у фрижидеру минимум пола сата. Ако пропустите овај корак, велика је вероватноћа да ће се у одређеној мери скупити при печењу, а ни текстура неће бити за похвалу.
Не малтретирајте тесто оклагијом
Ако је тесто дуже време било у фрижидеру, оставите га неколико минута да одстоји на собној температури. Будете ли на њега навалили оклагијом, попуцаће, процес ваљања ће трајати дуже, маслац ће почети да се топи, а и глутен ће се "вратити у живот". Послужите се папиром за печење.
Ако се бојите да ће се тесто залепити за радну површину, немојте га утапати у брашно. Радије га ставите између два листа папира за печење и пажљиво (и брзо) га разваљајте.
(Stil)/Gastro.24sata.hr.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
СПРЕМАЈУ СЕ БРЗО, А УКУС ЈЕ НЕПОНОВЉИВ! Ово је најбољи рецепт за фритуле до сада
05. 02. 2024. у 08:00
ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)
МИНИСТАР одбране Турске, Јашар Гулер, изјавио је да Израел може да нападне Турску, чиме је подржао раније изјаве председника Ердогана, који је Израел описао као директну претњу за земљу.
14. 11. 2024. у 17:17
"ГЛАВНА ТЕМА ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ МОСКВА БИТИ ГАЂАНА" Велико упозорење Вучића: Свет се креће по ивици амбиса!
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности после говора на Самиту КОП29 у Азербејџану.
12. 11. 2024. у 12:33
ЧИТУЉА КОСТИЋУ ОД ДЕЦЕ: "Живиш кроз нас - настављамо с поносом"
МИОДРАГ Костић, оснивач и председник МК Групе, преминуо је у среду ујутру.
14. 11. 2024. у 12:46
Коментари (0)