АЛВА СА ГРИЗОМ: Оријентални слаткиш, а најбоље иде уз шољицу кафе

Новости онлине

11. 09. 2024. у 12:00

Алва или халва је посластица која потиче са Блиског истока, име алва долази од арапске речи халва, која у преводу значи слаткиш.

АЛВА СА ГРИЗОМ: Оријентални слаткиш, а најбоље иде уз шољицу кафе

Foto: Shutterstock

Састојци: 

  • 1 шоља маслиновог уља
  • 2 шоље крупног гриза
  • 3 шоље шећера
  • 4 шоље воде
  • 1/2 шоље крупно сецканих бадема
  • 1/2 шоље сусама
  • 1 лимун
  • мало каранфилића
  • цимет 

Припрема:

У воду ставите шећер, кору од лимуна, штапић цимета и каранфилић, па кувајте око пет минута од тренутка кад проври. Извадите ароматичне додатке. У једну дубоку шерпу ставите уље да се загреје и сипајте гриз. Непрестано мешајући, на средње јакој ватри пржите гриз. Додајте бадеме и сусам, па и њих пржите док не порумене. Скините шерпу са ватре и у гриз пажљиво сипајте врео сируп. Поново вратите шерпу на ватру, смањите температуру, па и даље стално мешајући кувајте гриз док не упије сав сируп (и не набубри). Излијте алву у једну већу чинију или у више мањих чинија и поспите циметом.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.

20. 12. 2024. у 17:07

Коментари (0)

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ: Нестају им људи на Косову и Метохији, подаци су драстични - у лажној држави и сами признају: Општи очај живота!