ТУФАХИЈЕ: Јабуке пуњене орасима по традиционалном рецепту који се преноси с колена на колено
Туфах на арапском језику значи јабука одакле је и изведен назив за туфахије.
Рецепт за припрему ове посластице су у Босну донели Турци. За припрему туфахија су најбоље зеленије јабуке, тврђе, ситније величине, пробајте са сортом грени смит, а могу се користити и ајдаре.
Састојци:
- 1 кг шећера
- 1 кг јабука
- 200 г ораха
- 150 г сувог грожђа
- 250 мл слатке павлаке
- 1 кесица ванилин шећера
- цимет
Припрема:
Ставите шећер у 1,5 литар хладне воде и све прокувајте. Додајте у шећерни сируп кесицу ванилин шећера. У међувремену ољуштите јабуке и издубите их како бисте добили облик корпице. Када шећерни сируп прокључа, полако спуштајте издубљене јабуке у шерпу. Кувајте кратко док не омекшају. Када су јабуке куване, извадите их и оставите да се охладе. У млевене орахе и суво грожђе додајте мало шећерног сирупа и цимета, па направите смесу са којом ћете да пуните јабуке. Напуњене јабуке поређајте у посуду, прелијте шећерним сирупом и ставите у фрижидер. Умутите слатку павлаку, па када су се јабуке расхладиле сваку одозго украсите са по мало шлага пре служења. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ЈЕДНОСТАВНА, А БОЖАНСТВЕНА ТОРТА СА КАЈСИЈАМА: Сочни укус који се памти
04. 07. 2024. у 16:00
БАНАНА СПЛИТ: Освежавајући десерт прави се за минут, поједе за трен!
02. 06. 2024. у 15:00
СЛАТКИ ГРЕХ: Нема кремастијег и укуснијег колача, а спрема се очас посла
30. 05. 2024. у 15:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)