САГА ОКО ШВЕДСКЕ И НАТО ШИРЕЊА: Кристерсон о доброј позицији, Ердоган о очекивањима Турске

Novosti online

16. 01. 2023. у 15:43

ШВЕДСКА је у доброј позицији када је реч о процесу турске ратификације њеног захтева за чланство у НАТО, изјавио је данас премијер те земље Улф Кристерсон.

САГА ОКО ШВЕДСКЕ И НАТО ШИРЕЊА: Кристерсон о доброј позицији, Ердоган о очекивањима Турске

FOTO: EPA

- Мислим да смо и даље у веома доброј позицији - рекао је Кристерсон на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, ситуација у погледу преговора, тачније праћења меморандума, "иде добро".

Шведска и Финска су потписале споразум са Турском прошле године у циљу превазилажења примедби Анкаре њиховом чланству у НАТО. Турска је истакла да Шведска треба да заузме јаснији став против терориста, укључујући присталице забрањене Радничке партије Курдистана и људе за које се сумња да су организовали неуспели државни удар у Турској 2016. године.

Она је, такође, позвала на укидање ембарга на оружје који је уведен након њеног упада у северну Сирију 2019. године. Шведска и Финска су поднеле захтев за чланство у НАТО после почетка руске специјалне операције у Украјини.

Оне морају да изруче десетине политичких противника које Анкара сматра терористима како би Турска одобрила њихову заједничку кандидатуру за НАТО.

- Пре свега, треба да изруче скоро 130 терориста да би њихове кандидатуре прошле у нашем парламенту; нажалост, они то тек треба да ураде - рекао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

БОНУС ВИДЕО: Ово је хотел у ком су нападнута српска деца

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

МИНИСТАР одбране Турске, Јашар Гулер, изјавио је да Израел може да нападне Турску, чиме је подржао раније изјаве председника Ердогана, који је Израел описао као директну претњу за земљу.

14. 11. 2024. у 17:17

Коментари (0)

Кулинарски спектакл укуса и иновација у Београду