ПИСМО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ПРОЧИТАНО ПРВИ ПУТ: Ја сам Србин, нема везе где сам рођен!
АЛЕКСАНДРА Нинковић Ташић, председница друштва "Михајло Пупин", гостујући у програму Радио Београд 2 први пут је прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу у којем познати научник јасно истиче своју националну припадност.
- Ја сам Србин, нема везе где сам рођен. По мајци сам Србин - написао је Тесла.
* Оригинално писмо које сам са печатом и потписом добила пре неколико дана из Америке брани Николу Теслу његовим речима од злоупотреба којима је био изложен све ове године - рекла је Александра Нинковић Ташић у емисији "Клуб 2".
Она је подсетила и на писмо насег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније већ објављено, а у којем Тесла каже да "Не постоји народ који је страдао висе од српског народа".
- Због тога што смо толико страдали постали смо народ песника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики песник Гете о српским народним песмама. А ста мислите да би рекао да је био Србин - писао је Тесла 1895.
- Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци, не дају да падне у заборав, као што ми то чинимо - рекла је Нинковић Ташић.
МАСК ШОКИРАО О ЗЕЛЕНСКОМ: Он је шампион свих времена, извео једну од највећих пљачки САД-а
ИЛОН Маск, амерички милијардер и будући шеф комисије за смањење савезне владе у администрацији новоизабраног председника САД Доналда Трампа, назвао је Владимира Зеленског шампионом свих времена за „једну од највећих пљачки“ Сједињених Америчких Држава.
30. 12. 2024. у 15:29
ДРАМА У КОМШИЛУКУ: Откривена непозната летелица, становници упозорени да потраже склоништа
РУМУНСКИ радарски системи открили су синоћ мали летећи објекат, за који се сумња да је дрон, који је ушао у национални ваздушни простор до шест километара у југоисточном округу Тулчеа, саопштило је министарство одбране Румуније.
27. 12. 2024. у 09:23
ИСТИНА О СЛАНИНИ И СВИЊСКОЈ МАСТИ: Стручњаци откривају - шта заиста једемо
ТРАДИЦИОНАЛНЕ намирнице попут свињске масти, сланине и лука заузимају посебно место у кулинарској традицији многих регија, посебно на овим просторима.
31. 12. 2024. у 15:10
Коментари (3)