ТРИ АДУТА У ИСХРАНИ ТИНЕЈЏЕРА: Упозорење стручњака - Протеини, калцијум и гвожђе су неопходни (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

19. 12. 2024. у 07:00

ИСХРАНА тинејџера за многе родитеље представља велико оптерећење, јер њихово дете не воли класична и здрава јела, већ радије бира брзу, нездраву, масну, слану и индустријски прерађену храну.

ТРИ АДУТА У ИСХРАНИ ТИНЕЈЏЕРА: Упозорење стручњака -  Протеини, калцијум и гвожђе су неопходни (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Овакав став детета требало би мењати, јер навике које усвоји у тинејџерском добу могу да одреде његово здравље за цео живот.

Нутриционисти истичу да је веома важно да се у овој животној фази тинејџери здраво хране, јер се тада највише физички развијају, а истовремено расте и њихов емоционални и интелектуални потенцијал. Трпеза за тинејџере, угрубо говорећи, требало би да је богата целовитим житарицама, воћем, поврћем, млечним производима, пасуљем, јајима, рибом, орасима и месом.

Лекари истичу да су за период када се дечаци и девојчице трансформишу у младиће и девојке посебно важан унос протеина, а од минерала гвожђа и калцијума. Протеини су битни за изградњу мишића и органа. Сваки тинејџер дневно би требало да једе око 150 г хране богате протеинима - месо, рибу и јаја.

Фото Shutterstock

Калцијум је битан због интензивног раста и развоја у тинејџерском добу, а најбоље је да га уноси кроз јогурт, млеко, кефир, разне младе сиреве, по могућности оне који нису претерано масни.

С обзиром на то да дечаци удвостручују мишићну масу у периоду између 10. и 17. године, неопходно је да уносе довољно гвожђа који би подржао њихов раст. Девојкама је гвожђе потребно и за раст и да надокнади крв коју изгубе током менструације. Добри извори гвожђа укључују немасну јунетину/говедину, житарице и интегрални хлеб, пасуљ, грашак и наравно - спанаћ.

Ево како би могао да изгледа јеловник тинејџера током школске недеље:

Илустрација / Фото Shutterstock

Понедељак

Доручак: два барена јаја, две кришке интегралног хлеба и салата од свеже рендане или конзервиране цвекле

Ужина: јабука или банана

Ручак: пуњене паприке, салата од свежег купуса

Вечера: пита са сиром

Фото: Shutterstock

Уторак

Доручак: палента са младим сиром

Ужина: две мандарине

Ручак: риба са бареним кромпиром

Вечера: барени кукуруз шећерац са мало павлаке и печенице

Foto: Jutjub/Printskrin

Среда

Доручак: кајгана до два јаја, свежа црвена паприка, две кришке интегралног хлеба

Ужина: поморанџа

Ручак: јунећи гулаш, пире кромпир, салата од свежег купуса

Вечера: мусли са јогуртом

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba

Четвртак

Доручак: овсена каша са јогуртом, бананом и бадемима

Ужина: домаћи воћни јогурт са смрзнутим малинама

Ручак: тиквице пуњене јунећим месом, салата од киселог купуса

Вечера: пилећа крилца на жару са мешаном салатаом о купуса шаргарепе и цвекле

Фото: Shutterstock

Петак

Доручак: корнфлекс са јогуртом

Ужина: компот од сувих шљива и јабука

Ручак: интегрална тестенина са млевеним месом

Вечера: пита са сиром и спанаћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

ВЕРОВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКУ НОЋ: Тачно у поноћ погледајте у небо, замислите жељу, а оствариће вам се ако урадите једну ствар