МУЧЕ ВАС НАДУТОСТ И ГАСОВИ? Уз ову исхрану решићете се тих проблема (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

06. 10. 2024. у 07:00

НАДУТОСТ је чест симптом, наручито након 50. године живота. Ово стање које често прате и гасови може да узрокује непријатности у свакодневном функционисању. Зато је важно да се препознају узроци који до надутости доводе.

МУЧЕ ВАС НАДУТОСТ И ГАСОВИ? Уз ову исхрану решићете се тих проблема (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Према речима стручњака, постоје два основна узрока надутости и присуства гасова у цревима - гутање ваздуха и гасови које стварају бактерије нормалне цревне флоре. Како објашњавају, нормално је да приликом гутања хране и течности, такође прогутамо и мале количине ваздуха. Међутим, пребрзо гутање хране и течности, жвакање жвака или пушење цигарета доводи до гутања знатно веће количине ваздуха, а самим тим и до надутости, учесталог подригивања или испуштања гасова.

Приликом варења хране која садржи одређене угљене хидрате нормална бактеријска флора црева ствара и нуспродукте у виду гасова, због чега такву храну треба избегавати. Надутост се може јавити и у оквиру неких обољења, као што су интолеранција на лактозу, синдром нервозног црева, целијачна болест и неке друге ретке болести.

Да бисте се успешно решили надутости најважније је да се здраво храните, једете чешће али мање оброке, полако гутата и избегавате храну која изазива надутост - пржено и поховано месо, хлеб, бурек, пите и гибанице, кувани купус, грашак, пасуљ, свеж краставац, слаткиши.

Ево како би могао да изгледа јеловник против надутости за радну недељу:

 

Фото: Shutterstock

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице које су натопљене претходне ноћи са јогуртом, једном бананом и неколико печених бадема

Ужина: плочице од експандираног пиринча

Ручак: барено пилеће месо удистано у сос од павлаке за кување са зачинима, салата од свежег купуса

Ужина: банана

Вечера: тортиља са месом и поврћем

Фото Shutterstock

Уторак

Доручак: грчки јогурт са шољом бобичастог воћа и 1/2 шоље бадема

Ужина: банана

Ручак: пуњене тиквице и хлеб од пшеничних клица

Ужина: салата од сира и бареног спанаћа

Вечера: сардина оцеђена од уља са хлебом од пшеничних клица

Фото Shutterstock

Среда

Доручак: кајгана са спанаћем, паприкама и ориганом

Ужина: 1/4 шоље мешаних орашастих плодова

Ручак: паприке пуњене шампињонима и киноом

Ужина: грожђе

Вечера: чорба од кромпира

Foto: Shutterstock

Четвртак

Доручак: палента са киселим млеком

Ужина: шоља малина

Ручак: мусака са кромпиром и јунећим месом

Ужина: банана

Вечера: парадајз чорба с пиринчем

Фото Shutterstock

Петак

Доручак: барена јаја и грчки јогурт

Ужина: поморанџа

Ручак: крем - чорба од меса и кромпира и салата од целера

Ужина: печена бундева

Вечера: салата од барене пилетине и поврћа по избору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).

09. 01. 2025. у 20:45

Коментари (0)

ОДРЖИВИ МАРКЕТИНГ: Пут ка будућности која брине о свима