ПИЈТЕ ЧАЈ И ЈЕДИТЕ БОБИЧАСТО ВОЋЕ: Студија потврдила - Флавоноиди спречавају ризик од деменције за чак 28 одсто

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

02. 10. 2024. у 07:00

НОВА студија открива да конзумирање шест додатних порција хране богате флавоноидима дневно може да смањи ризик од деменције за 28 одсто, посебно за оне с високим крвним притиском, депресијом и високим генетским ризиком.

ПИЈТЕ ЧАЈ И ЈЕДИТЕ БОБИЧАСТО ВОЋЕ: Студија потврдила - Флавоноиди спречавају ризик од деменције за чак 28 одсто

Фото Shutterstock

Највеће смањење ризика уочено је код особа које су конзумирале најмање две од следећег дневно: пет шољица чаја, чашу црног вина и пола порције бобичастог воћа.

Флавоноиди су природне супстанце које се налазе у воћу, поврћу и другим биљкама. Показало се да смањују упалу у мозгу, побољшавају проток крви у мозгу и подстичу раст корисних бактерија у цревима.

Нова студија, објављена у JAMA Network Open, укључила је скоро 122.000 становника Велике Британије између 40 и 70 година. Тим су предводили истраживачи са Queen's Univerziteta у Белфасту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)

СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)

СТРУЧЊАЦИ са сајта Severe Weather Europe објавили су прву дугорочну прогнозу за пролеће и открили какво време очекује Европу у марту, априлу и мају користећи два главна сезонска модела - ECMWF и UKMO.

20. 01. 2025. у 11:29

РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)

РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)

КАКО се планета загрева, "Camp Century" - смештен на једној од најудаљенијих локација на Земљи, око 1.500 километара северно од Нука, главног града Гренланда - постао је предметом обновљеног интересовања и забринутости око тога колико ће дуго остати закопан.

19. 01. 2025. у 10:15

Коментари (0)

БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА: Трендови у одрживости за 2025. годину