ХРАНА КАО АНТИХИСТАМИНИК: Уз ове намирнице ублажите алергије (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

21. 07. 2024. у 07:00

ПОДАЦИ Европске академије за алергологију и клиничку имунологију (EAACI), показују да су алергије најраспрострањенија хронична болест на старом континенту.

ХРАНА КАО АНТИХИСТАМИНИК: Уз ове намирнице ублажите алергије (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Чак 20 одсто пацијената има тежак облик болести са свакодневним страхом од напада астме, анафилактичког шока или смрти од алергијске реакције. Иако постоје ефикасни лекови којима алергија може да се држи под контролом, многи без већих доза не успевају да савладају нападе. Ако сте склони алергијским реакцијама на хладноћу, зној, кућну хемију или животињску длаку стручњаци саветују да поведете рачуна и о исхрани, јер и она има значајну улогу.

Постоје намирнице које садрже низак проценат алергена. То су кисело млеко, ситан сир, качкаваљ, кувано или динстано говеђе месо, пилетина, хељда, пиринач, јечам, кукурузно и овсено брашно. Од поврћа то су купус, броколи, краставац, спанаћ, мирођија, першун, зелена салата, тиквице.

Маслиново и сунцокретово уље су такође добар избор, а воће би требало јести по избору, зависно какаве тегобе узрокује и да ли доводи до укрштене алергијске реакције.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Понедељак

доручак: пројара са ренданим тиквицама, кисело млеко

ручак: чорба од броколија, грашак са пилетином, купус салата

вечера: пире од кукуруза шећерца и броколија, бело пилеће месо и краставац

Foto: Shutterstock

Уторак

доручак: каша од овсених пахуљица, јогурта и банане

ручак: чорба од поврћа по избору, говеђе ћуфте у парадајз сосу, пире од кромпира и карфиола, краставац салата

вечера: пиринчани резанци, сос од спанаћа и сланине

 

Приватна архива

Среда

доручак: погачице од хељде и кисело млеко

ручак: чорба од пилећег меса, поховане тиквице зачињене са белим луком, краставац салата

вечера: намаз од ситног сира зачињен мирођијом и препечен хлеб

Фото: Shutterstock

Четвртак

доручак: овсене пахуљице са киселим млеком, воћем по избору и црном чоколадом

ручак: чорба од броколија, батак, пире од батат кромпира, купус салата

вечера: мафини од леблебије и поврћа, шаргарепа исечена на штапиће

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Moja mala kuhinja

Петак

доручак: палента са сланином и семенкама сусама, кисело млеко

ручак: говеђа супа, боранија са говеђим месом, купус салата

вечера: пиринчани резанци са сосом од поврћа

Фото: Free Images Pixabay

 

Субота

доручак: палачинке од хељдиног брашна, домаћи џем од шљива

ручак: чорба од тиквица, пилеће месо на жару, пиринач са поврћем, шаргарепа салата

вечера: интегрални хлеб са хумусом и ћурећим прсима, кисело млеко

Фото Shutterstock

 

Недеља

доручак: пројара са тиквицама, кисело млеко

ручак: пилећа супа, летња сарма од пиринча и јунетине

вечера: палачинке од хељде са хумусом и поврћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

Коментари (0)

ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА: Важност енергетске ефикасности