РУЗМАРИН И ЂУМБИР УМЕСТО СОЛИ: Седам начина да здравим намирницама побољшате укус хране (ФОТО)
ОДАВНО је познато да превише соли у исхрани може да узрокује скок притиска и да оболелима одмаже у регулацији хипертензије. Најновија истраживања показују да је превише слане хране погубно и за имунитет.
У студији Института за биомедицину у Берлину тим научника је испитао метаболизам имуних ћелија које су биле изложене високим концентрацијама соли. Утврдили су да со, једињење које се састоји углавном од натријум-хлорида, утиче на имунитет реметећи тзв. респираторни ланац, узрокујући да ћелије производе мање аденозин трифосфата (АТП) универзалног горива које покреће ћелије, осигурава енергију за мишиће и регулацију метаболизма. Дакле, ако високи нивои соли у телу узрокују слабију производњу АТП, то може да утиче на сазревање ћелија имунитета и њихову функцију.
Ако се, пак, такав важан ћелијски механизам поремети на дуже време то може да има јако негативан утицај на имунитет у сваком смислу, почевши од заштите од вируса и бактерија. Такође, повећан је ризик од развоја упалних болести крвних судова и зглобова, као и аутоимуних болести.
Зато стручњаци још једном препоручују да се дневни унос соли свакако смањи на мање од шест грама. У ту грамажу свакако треба урачунати и со која се скрива у прерађеним намирницама.
Стручњаци за исхрану саветују да се со замени здравијим опцијама, јер то може да смањи учесталост хипертензије и других поремећаја здравља. Људи који су користили замену за со имали су 40 одсто нижу вероватноћу да имају хипертензију у поређењу са онима који су користили обичну со.
Ево које намирнице могу да побољшају укус храни, а нису со:
Бели лук
Бели лук је оштар зачин који појачава укус без повећања садржаја натријума. Можете смањити количину соли и удвостручити количину белог лука у рецептима за сосове од парадајза и маринаде. Бели лук такође даје одличан укус супама и помфриту. Ово поврће има и бројне здравствене предности. Студије показују да једињења белог лука могу да ојачају имунитет, снизе крвни притисак и унапреде здравље мозга.
Димљена паприка
Пикантни укус димљене паприке прати тамноцрвена боја. Додајте је у месо, варива и сосове. Овај зачин има и неколико здравствених предности. Студије наводе да једињење паприке - капсаицин, које неке врсте паприке чине љутим, може зауставити раст ћелија рака.
Рузмарин
Рузмарин је популарна биљка која се често користи као додатак уљима за умакање. Размислите о додавању свежег или сушеног рузмарина у супе, варива и печење, као и печено поврће, преливе, сосове и хлеб.
Млевени црни бибер
Со и бибер су класичан кулинарски дуо. Ипак, ако желите да смањите количину соли, једноставно посегните за млином за бибер. Црни бибер је добар додатак, оштар зачин који појачава укус без повећања соли супама, печеном месу, тестенинама и другим сланим јелима. Осим тога, црни бибер може смањити упалу која је повезана са хроничним болестима као што су болести срца и рак. Такође, можете пробати и бели бибер или мешавине бибера у зрну.
Осушени лук или лук у праху
Попут бибера, лук је оштар зачин који појачава укус без употребе соли. Поред белог лука, црни лук нуди појачање укуса скоро сваком укусном рецепту. Конкретно, сушени лук или црни лук у праху су моћнији од свежег лука и могу заменити со у помфриту, супама, чорбама, умацима и салатама.
Ђумбир
Својим оштрим, љуткастим укусом, ђумбир може заменити со у многим јелима. Можете мешати свеже сецкани корен ђумбира или сушени ђумбир у помфрит, сосове, маринаде, напитке и супе. Штавише, овај корен се вековима користио у медицинске сврхе. Има антиинфламаторне ефекте и може, између осталог, помоћи код болова у мишићима.
Балзамико сирће
Балзамико сирће има оштар, киселкаст укус са примесама слаткоће. Такође, истиче природне укусе хране, минимизирајући потребу за сољу. Користите балзамико сирће у преливима за салате, супе, варива и маринаде за месо и рибу. Ако га кувате у лонцу на лаганој ватри, добијате још укуснији сируп који можете прелити преко свежег парадајза.
БОНУС ВИДЕО - ТОП ПЕТ СУПЕР ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА: Момчило Антонијевић гост подкаста „Др Новости“
Препоручујемо
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)