ОНИ СУ КРИВЦИ ШТО ИМАТЕ ВИШАК КИЛОГРАМА: Доведите ових 5 хормона у баланс и - смршајте

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

20. 03. 2024. у 17:30

ЗА многе се губитак вишка телесне тежине претвори у немогућу мисију, јер не успевају да пронађу начин исхране и рекреације који може да их доведе до трајних резултата.

ОНИ СУ КРИВЦИ ШТО ИМАТЕ ВИШАК КИЛОГРАМА: Доведите ових 5 хормона у баланс и - смршајте

Фото Shutterstock

Зато се на интернету "нуде" бројни стручњаци и решења која су често мамипаре за оне који су у зачараном кругу између жеље да смршају и жудње за храном.

Уколико сте од тих, савет је да упознате како ради ваш организам, а битан корак у томе је да сагледате како функционишу хормони који су одговорни за осећај ситости и глади, ниво шећера у крви...

Постоји неколико врста хормона који управљају нашом жељом за храном, па уколико нагло добијете на тежини, потребно је најпре проверити хормоне и осигурати њихово нормално функционисање. Осим регулисања исхране, редовно вежбање и добар сан су такође значајни за регулацију хормона.

Инсулин

Инсулин је хормон који регулише метаболизам угљених хидрата, па се користи за лечење шећерне болести. Он практично помаже угљеним хидратима односно глукози да сагори и претвори у енергију. Проблем настаје код хронично повишеног инсулина, отпорности на инсулин, метаболичког синдрома и повећаног осећаја глади и жудње за храном. У том случају, треба смањити унос угљених хидрата и повећати унос протеина и масноћа. Важно је избацити фруктозу (воћни и индустријски шећер), која се повезује са дебљином и инсулинском резистенцијом.

Грелин

Грелин је хормон кога производе ћелије желуца и панкреаса, и хормон је који стимулише глад. Ослобађа се када је желудац празан и престаје након оброка. Одговоран је за осећај глади, јер стимулише центар за апетит у мозгу. Проблем настаје када се грелин не смањује након оброка, због чега мозак не прима сигнал да престанете јести. У том случају, потребно је избегавати "беле" угљене хидрате, шећер и слатке напитке који појачавају осећај глади без ширења желучаног зида. Треба јести протеине, пуно влакана и "волуминозне" хране, како би се створио осећај ситости.

Лептин

Лептин се популарно назива хормон ситости. Он сигнализира мозгу да су потребе организма подмирене и да треба смањити унос хране, чиме се спречава преједање. Вишак лептина може развити отпорност и проузроковати резистенцију на лептин. Мозак тада игнорише сигнале ситости, остављајући нас "гладнима" чак и након оброка. Због тога треба избегавати храну која подстиче упалу и осигурати довољан унос омега-3 масних киселина. Потребно је водити рачуна о квалитету сна, јер је недостатак сна повезан са падом нивоа лептина.

Кортизол

Кортизол је хормон стреса који производе надбубрежне жлезде, као одговор тела на опасност или трауму. Може подстаћи жељу за угљеним хидратима или нездравим масноћама. Због тога треба управљати нивоом стреса кроз медитацију, вежбе тела и добар сан. Јести три уравнотежена оброка дневно, састављена од протеина, масноћа, влакана и зелениша.

Пептид YY

Пептид YY је познат као хормон који умањује апетит. Инсулинска резистенција и хронично повишени шећер у крви смањују производњу ПYY, док одржавање шећера у крви, храна на бази протеина и богата влакнима повећава осетљивост ПYY и његову производњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.

20. 12. 2024. у 17:07

Коментари (0)

ИМАЈУ ДОБРЕ ИГРАЧЕ, АЛИ ОЧЕКУЈЕМ ПОДРШКУ НАВИЈАЧА: Милојевић пред меч са Чукаричким