ХРАНА ОКИДАЧ ЗА ГЛАВОБОЉУ: Ове намирнице избаците из исхране ако патите од мигрене

Novosti online

17. 08. 2023. у 16:17

ОНИ који често имају мигрену знају какав је то пакао. У питању је врста неуролошког обољења коју карактерише невероватно јака главобоља.

ХРАНА ОКИДАЧ ЗА ГЛАВОБОЉУ: Ове намирнице избаците из исхране ако патите од мигрене

Фото Shutterstock

Јавља се изненада, а прате је мучнина, повраћање, бледило, знојење коже и слабост целог тела. Не може се са сигурношћу рећи шта јој је узрок, ни шта је изазива. Од мигрене пати много људи, међутим, чешће жене.

Са друге стране, научници су установили да неке намирнице могу допринети појави главобоље, али, такође, истичу је свачији организам другачији, те да уколико имате јаке и честе болове у глави, обавезно се јавите свом доктору.

Фото: Free Images Pixabay

Алкохол

Мигренозни пацијенти истичу да им је сваки иоле већи унос алкохола изазвао напад главобоље. Највећи број њих - 75 одсто, помињу црвено вино као редовни окидач. Алкохол у свим случајевима изазива и дехидрацију, која доприноси појави главобоље.

Foto: Shutterstock

Чоколада

Чоколаду садржи и кофеин и бета-фенилетиламин, који код неких људи могу да изазову главобољу.

Фото Shutterstock

Кафа

Иако умерена доза кофеина у кафи чак и помаже да се заустави мигрена, превише овог напитка подстиче јаку главобољу.

Вештачки заслађивачи

Садрже аспартам, који се користи као замена за шећер у неким врстама хране. Има га и у вештачки заслађеним безалкохолним пићима.

Фото: Новости

Сухомеснати производи

Шунке, виршле, кобасице и остали сухомеснати месни производи садрже нитрате, конзервансе који им чувају укус и боју. Проблем је што они у крв пуштају азотов оксид, који шири крвне судове у мозгу, а тај процес доводи се у везу са изазивањем напада мигрене.

Фото

Одлежали сиреви

Ове сласне намирнице такође садрже тирамин. Што сир дуже одлежи, у њему ће га бити више.

Храна пуна натријумове соли

Мононатријум глутаминат, со глутаминске киселине, природно постоји у нашем телу. Проблем је што га је произвођачи хране користе као адитив у многим намирницама, попут соја-соса. Већини људи не смета, али мигренозним болесницима овај конзерванс доноси несносне болове у глави.

Фото: Shutterstock

Преслана храна

Превише соли у јелима окидач је за високи крвни притисак, који може изазвати мигрену. Ако су још у питању прерађевине у којима је сланоћа појачана конзервансима, главобоља онда може бити и јачег интензитета.

Фото: Профимедиа

Укисељене намирнице

Кисели краставчићи, паприке и љуте папричице, такође, садрже тирамин. А много људи који имају проблема с главобољама на њега лоше реагују. За њих је много бољи избор свеже поврће.

Фото: pixabay

Смрзнута јела и пића

Они су посебно штетни ако се конзумирају брзо након напорних физичких активности (вежбања или рада) или ако их користите кад сте прегрејани. Немојте пити превише хладне напитке (вода, сокови, пиво...), као ни јако хладну храну попут сладоледа или расхлађених десерта.

(СтилКурир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (1)

МИСТЕРИОЗНИ НЕСТАНАК ТИТА: Нико није знао где је био 13 дана, а када се вратио више није био исти