ПРАВИ НАЧИН ДА СМРШАТЕ: Ограничавање калорија ефикасније од аутофагије

И. К.

03. 03. 2023. у 10:44

ГУБИТАК тежине може да се оствари ограничењем калорија и смањењем броја обилних оброка, али и аутофагијом, односно избегавањем узимања хране у доређено доба дана.

ПРАВИ НАЧИН ДА СМРШАТЕ: Ограничавање калорија ефикасније од аутофагије

Фото Shutterstock

Одговором на питање која је од ове две методе ефикаснија бавила се нова студија. Аутофагија, или конзумирање хране у одређеним временским интервалима, једна је од метода која је све популарнија последњих година. Међутим, истраживачи и даље раде на томе да схвате да ли и како време конзумирања хране утиче на губитак тежине.

Недавна студија објављена у Journal of the American Heart Association открила је да учесталост и величина оброка имају значајнији утицај на гојазност од временског оквира оброка. Резултати показују да ограничавање исхране на одређена доба дана може да буде неефикасно за људе да изгубе тежину на дужи рок.

У студију о начину деловања ограничења калорија на телесну тежину било је укључено 547 учесника из три различита здравствена система. Истраживачи су прикупљали информације о учесницима путем електронских здравствених картона и коришћењем специјализоване мобилне апликације под називом Daily24.

Учесници су могли да сниме када су јели, величину оброка, време када су отишли на спавање и када су се пробудили. За сваки снимљени оброк, учесници су проценили величину оброка на мање од 500 калорија (мали), 500 до 1.000 калорија (средњи) или више од 1.000 калорија (велики).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

МИНИСТАР одбране Турске, Јашар Гулер, изјавио је да Израел може да нападне Турску, чиме је подржао раније изјаве председника Ердогана, који је Израел описао као директну претњу за земљу.

14. 11. 2024. у 17:17

Коментари (0)

Кулинарски спектакл укуса и иновација у Београду