ИСХРАНОМ СПРЕЧИТЕ ДАЉИ РАЗОЈ ОСТЕОПОРОЗЕ: Избор намирница у великој мери утиче на здравље костију (ЈЕЛОВНИК)

В. Н.

02. 07. 2022. у 18:50

ЈЕДАН од најбољих начина да спречите остеопорозу или ублажите болест која је већ почела да се развија јесте планирање одговарајућег јеловника.

ИСХРАНОМ СПРЕЧИТЕ ДАЉИ РАЗОЈ ОСТЕОПОРОЗЕ: Избор намирница у великој мери утиче на здравље костију (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Јер, да би скелет остао чврст и здрав, потребан је унос важних хранљивих материја, што иначе важи за свако ткиво у људском телу.

Састављање плана исхране ради одржавања јачине костију је и те како могуће, а то захтева и смањење или избацивање одређених намирница које само погоршавају тренутну ситуацију.

Основно правило јеловника за спречавање даљег развоја остеопорозе је - ништа без калцијума. Овај минерал је кључан за грађење самих костију, спречавајући губитак коштане масе и остеопоротичне фрактуре код старијих људи. Калцијума има највише у млеку и млечним производима, а такође је присутан и у броколију и кељу.

Уградња калцијума у кости се додатно олакшава конзумирањем хране која садржи витамин К. Постоје два типа овог витамина: К1 и К2. Оба су подједнако важна за превенцију остеопоротичних фрактура, наглог губитка коштане масе код старијих особа и смањење ризика од кардиоваскуларних болести и рака костију. Витамин К се налази углавном у зеленом поврћу, сиру и јогурту.

Фото Shutterstock

Трећи кључан хранљиви елемент у овој исхрани је витамин Д. Занимљиво је да витамин Д није прави витамин, јер га наше тело, за разлику од нутријената из те групе, може самостално створити када је наша кожа изложена сунчевој светлости. Веома мало намирница садржи веће количине витамина Д, а углавном је то месо рибе.

Осим наведеног, истраживања су више пута показала да и унос свежег поврћа и воћа позитивно утиче на здравље наших костију.

Избегавајте намирнице са превише шећера, преслану храну, алкохол, пушење и превише кафе.

* * * * * * * *

Понедељак

Доручак: 150 г пуномасног сира, барено јаје и кришка хлеба

Ужина: јагоде

Ручак: рибља чорба и кромпир салата

Вечера: крем-чорба од броколија и пилетине са кашиком павлаке

Фото Shutterstock

* * * * * * * *

Уторак

Доручак: јогурт са пахуљицама и орасима, кашика меда

Ужина: кришка качкаваља и мало маслина

Ручак: рибљи филе са блитвом и динстаном шаргарепом, кришка хлеба

Вечера: гибаница и шоља кефира

* * * * * * * *

Среда

Доручак: кајгана од три јаја, кришка сира и парадајз салата

Ужина: трешње

Фото: Профимедиа

Ручак: крменадла и млади лук, кришка хлеба

Вечера: боранија запечена са сиром

* * * * * * * *

Четвртак

Доручак: интегрална тестенина са младим сиром и маслиновим уљем, зачињена по укусу

Ужина: вишње

Фото: Free Images Pixabay

Ручак: риба по избору са варивом од прокеља и кромпира

Вечера: парче домаће пице и шоља кефира

* * * * * * * *

Петак

Доручак: два барена јаја, чаша киселог млека, интегрални хлеб

Ужина: јагоде

Фото: Free Images Pixabay

Ручак: спанаћ с пилетином на жару

Вечера: пастрмка на жару, зелена салата и кришка хлеба

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ: Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.

17. 11. 2024. у 09:28

Коментари (0)

РОЏЕРЕ, ШТА ТИ СЕ ДЕСИЛО?: Навијачи у неверици како Федерер сада изгледа (ФОТО)