БИРАЈТЕ ХРАНУ ПРЕМА ТИПУ ГРАЂЕ: Дијете не дају исти ефекат код свих, проверите да ли сте ектоморфни, или мезоморфни тип

В. Н.

06. 04. 2022. у 17:00

КАКО БИ требало да изгледа јеловник који може да вам помогне да ослабите или да сачувате витку линију, зависи од типа грађе вашег тела.

БИРАЈТЕ ХРАНУ ПРЕМА ТИПУ ГРАЂЕ: Дијете не дају исти ефекат код свих, проверите да ли сте ектоморфни, или мезоморфни тип

Фото Shutterstock

Према стручњацима за фитнес, постоје три различите телесне форме. Уколико имате издужену, витку фигуру и лако скидате вишак килограма, имате ектоморфни тип тела. Шире, здепастије тело и лако гојење упућује на ендоморфну грађу. Ако имате пропорцијална рамена и кукове и атлетску фигуру, онда имате мезоморфни тип тела.

Ендоморфни типови имају веће залихе гликогена јер имају брза мишићна влакна. Њима су су потребни угљени хидрати из којих се брзо ослобађа енергија, попут пасте, хлеба и пиринча, да би имали довољно енергије. Међутим, ако имате овај тип тела, али велики део дана проводите седећи, онда ће вам бити потребна мања количина угљених хидрата, пошто се залихе гликогена спорије троше због седења.

Ектоморфни тип тела су све мршаве особе, али им је тешко да изграде мишиће. С обзиром на то да имају брз метаболизам, могу да једу готово све што пожеле, мада њима нутриционисти препоручују намирнице богате угљеним хидратима, протеинима и мастима.

Мезоморфни тип грађе значи брз метаболизам и низак проценат масти у телу. Ови типови би требало да бирају протеинске грицкалице да би нахранили своје мишиће. Препоручује им се јогурт, риба, кувана јаја, салата или готов протеински производ, попут пудинга. Овим типовима грађе најчешће одговара исхрана која се састоји до 40 одсто угљених хидрата, 30 одсто протеина и 30 одсто масти.

Ево примера јеловника за радну недељу за типове са ендоморфном грађом тела:

ПОНЕДЕЉАК

Доручак: 60 г интегралног хлеба, са намазом од немасне павлаке зачињене белим луком и зачинским биљем

ужина: шака ораха

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Ручак: интегрална тестенина са ситно исецакним пилећим месом зачињеним по укусу

Вечера: 50 г пиринча и 250 г поврћа

УТОРАК

Доручак: кајгана са празилуком и 50 г интегралног хлеба

Ужина: 20 г црне чоколаде

Ручак: рижото са поврћем и јунетином

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Вечера: млади сир, свежа паприка и 50 г интегралног хлеба

СРЕДА

Доручак: сардина са 60 г интегралног хлеба

ужина: шака бадема

Ручак: пуњене паприке

Вечера: 30 г ражаног хлеба са печеницом и намазом од хумуса

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

ЧЕТВРТАК

Доручак: мешавина пахуљица са шаком сувог воћа и бадема, јогурт

ужина: шака семенки бундеве

ужина: шака бадема

Ручак: риба на роштиљу и мања чинија барених фузила, зачињених по укусу

Вечера: салата од кукуруза шећерца, црног пасуља, свеже црвене паприке и црног лука

ПЕТАК

Доручак: 60г интегралног хлеба, 150 г младог сира и једно барено јаје

ужина: банана

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Ручак: сочиво са пилетином и салата од поврћа по избору

Вечера: палента са младим сиром и сусамом

БОНУС ВИДЕО - НАЈЛАКШИ НАЧИН ЧИШЋЕЊА НАРА: Без нереда у неколико корака

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (0)

СИНЕР ИСПИСАО ИСТОРИЈУ ТЕНИСА: Нестварна сезона за италијанског тенисера