ШЕСТ РАЗЛОГА ДА НЕ ИЗБАЦУЈЕТЕ МАСТИ ИЗ ТАЊИРА:И током дијете исхрана мора да буде уравнотежена

В. Н.

09. 04. 2022. у 13:05

МАСТИ у исхрани имају лошу репутацију, али вас и препоруке да их сведете на минимум или чак и потпуно избаците, такође, воде на лош пут.

ШЕСТ РАЗЛОГА ДА НЕ ИЗБАЦУЈЕТЕ МАСТИ ИЗ ТАЊИРА:И  током дијете исхрана мора да буде уравнотежена

Фото Shutterstock

Јер, тело не може добро да функционише без масти. Због њих, упркос ономе што сте можда чули, нећете бити гојазни све док их једете умерено. Заправо, масти су суштински део уравнотежене исхране.

Ако не уносите довољно масти то ће ометати многе биолошке процесе и може довести до здравствених проблема.

Нису, ипак, све врсте масти пожељне. Увек би требало да бирате добре масти које садрже маслиново уље, ораси, лешници, као и неке врсте рибе - туна, лосос, харинга... Ове масти снижавају ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и позитивно утичу на кардиоваскуларни систем.

Лоше масти се налазе у храни као што је црвено месо, јаја, путер, маргарин, млечни производи - тврди пуномасни сиреви, павлака, сладолед. Лоше масти подижу ниво лошег холестерола, узрокују дијабетес, гојење, болести срца и крвних судова, а могу бити и канцерогене. И нека биљна уља, као што су кокосово или палмино, садрже засићене масне киселине, па их треба избегавати.

Транс - масне киселине (парцијално хидрогенизована уља) се налазе углавном у прженој прерађеној храни као што је помфрит, али их има и у кексу, брзој храни... Трансмасти су вештачки створене у лабораторији како би се пронашла јефтинија алтернатива за путер. Оне не само да подижу ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и снижавају ниво доброг холестерола (ХДЛ), него могу бити и канцерогене. Не треба их конзумирати чак ни у минималним количинама.

Оне здраве масноће које су вам потребне свакодневно у исхрани у умереним количинама важне су за следеће процесе у организму:

Фото Shutterstock

Апсорпција витамина

Витамини А, Д, Е и К су растворљиви у мастима, што значи да их тело може апсорбовати само када их конзумирате заједно са мастима. Недостатак масти у исхрани може узроковати недостатак ових витамина, што може довести до разних здравствених проблема.

Здравље мозга и очију

Омега-3 масне киселине еикозапентаенска киселина (ЕПА) и докозахексаенска киселина (ДХА) помажу у одржавању здравља мозга, централног нервног система и мрежњаче. Тело не производи ове масне киселине и можете их добити само из исхране.

Раст ћелија

Масноћа обезбеђује структуру спољашњој мембрани сваке ћелије у телу, али и изградњу мембрана нерава, регулише згрушавање крви, кретање мишића и борбу против упала у организму.

Зарастање рана

Есенцијалне масне киселине играју кључну улогу у зарастању рана и згрушавању крви.

Фото Shutterstock

Извор енергије

Сваки грам масти који конзумирате обезбеђује вам око девет калорија енергије. Поређења ради, сваки грам угљених хидрата или протеина даје само четири калорије енергије.

Производња хормона

Телу су потребне масти у исхрани да би производило специфичне хормоне, укључујући полне хормоне тестостерон и естроген.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.

20. 12. 2024. у 17:07

Коментари (0)

Певачица усвојила сина, па сазнала ШОК ВЕСТ: Мало је рећи да сам у шоку, искрено!