И ПАСТА ЈЕ ДОБРА ЗА ВИТКУ ЛИНИЈУ: У тестенинама може да се ужива без страха од гомилања килограма
ИАКО тестенина не важи за дијеталну намирницу, ипак је могуће да се смрша и уз тањир пасте. Битно је само да се поштују правила. Наиме, када бирате тестенину, изаберите ону од целог зрна пшенице (интегралну), јер је богатија хранљивим састојцима. Друго правило је, ако купујете тестенину од пшеничног брашна, што је и најчешће, препоручује се она направљена од тврде пшенице.
Пане, шпагете или фузиле имају низак гликемијски индекс, дуго одржавају ситост, важно је да у сос се стављате павлаку, пршут, пармезан…
Када је о кувању реч, тестенину кувајте по упутству на паковању, а то обично значи да је за 100 гр шпагета потребно литар воде. Количина која се дневно поједе није ограничена, али ту постоји услов - обавезан је прелив од поврћа. Сир се у овој дијети не користи као додатак, нити месо или било који други протеини.
Све што треба да запамтите јесте да пане, фузиле, шпагете и сличне тестенине заправо не гоје, а да вишак калорија "долази" из сосева. Зато, не користите павлаку, пармезан, пршут, и водите рачуна да је за припрему довољно пола кашике маслиновог уља.
Тестенине су намирнице са ниским гликемијским индексом (ГИ мање од 50), што значи да њихова конзумација смањује осцилације шећера у крви, а тиме и инсулина, па не долази до напада глади.
Понедељак
Доручак: кришка хлеба намазана хумусом са два парчета шунке и кришком парадајза
Ручак: 70 г шпагета са сососм од црног лука, печурака, пардајза и љуте паприке
Вечера: 70 г тестенине, три паприке и два парадајза
Уторак
Доручак: шоља јогурта са две кашике мешавине од овсених, јечмених и ражаних пахуљица
Ручак: 70 г тестенине са сосом од тиквица, парадајза, црног и белог лука
Вечера: 40 г пасте са парадајзом и маслинама
Среда
Доручак: два барена јајета, две кришке интегралног хлеба и салата по избору
Ручак: 70 г шпагета са сосом од парадајза, грашка и шаргарепе, зачињено по укусу
Вечера: 70 г пасте са парадајзом
Четвртак
Доручак: кришка хлеба са павлаком од 12 одсто млечне масти и пилећа прса
Ручак: 70 г тестенине са бареним броколијем и карфиолом, зачињено по укусу
Вечера: 70 г тестенине са мало маслиновог уља и свежим краставцем
Петак
Доручак: шоља јогурта и парче проје
Ручак: 70 г пасте са парадајзом, маслинама и белим луком
Вечера: 40 г тестенине са сосом од печурака
Препоручујемо
ЛОШЕ НАВИКЕ: Да ли “пуцање“ прстију може да изазове здравствене проблеме?
21. 08. 2021. у 15:40
ШТЕТНЕ СУПСТАНЦЕ: Токсичне хемикалије у већини козметичких производа
21. 08. 2021. у 13:00
БОЉИ ИЗБОР ХРАНЕ: Како оброк у тишини може да вас учини здравијима?
21. 08. 2021. у 11:00
ИЛОН МАСК ПОДЕЛИО СНИМАК ИСТИНЕ: "НАТО је бомбардовао Београд како би распарчао Србију" (ВИДЕО)
МИЛИЈАРДЕР Илон Маск, власник Тесле, "Спејс Икса", друштвене платформе Икс, поделио је на свом профилу говор у којем Џефри Сакс прича о нелегалном бомбардовању Србије од стране НАТО-а.
12. 11. 2024. у 15:47
"ГЛАВНА ТЕМА ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ МОСКВА БИТИ ГАЂАНА" Велико упозорење Вучића: Свет се креће по ивици амбиса!
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности после говора на Самиту КОП29 у Азербејџану.
12. 11. 2024. у 12:33
НАЈВЕЋИ ЈАТАК "ЗЕМУНАЦА" Она је била последња линије одбране клана - у кући крила килограме кокаина, а онда им пресудила
ПОСЛЕ убиства Ђинђића, она се представљала као Зорица Весић и купила је салаш у месту Путинци, где се једно време скривао врх земунског клана.
13. 11. 2024. у 10:23
Коментари (0)