ЗБОГ ТРОВАЊА ХРАНОМ МНОГИ МОРАЈУ НА ИНФУЗИЈУ: Температура и дехидратација као последице покварених прехрамбених производа

И. Ковачић

03. 08. 2021. у 15:10

УКОЛИКО у ово доба године ручак заборавите ван фрижидера, или га купите на киоску или ресторану који има лоше хигијенске услове можете да искусите веома непријатно стање. Тровање храном, по правилу, доводи до скока телесне температуре, повраћања, дијареје и врло често до тешке дехидрираности, због чега је неопходна инфузија. Таква стања су у ово доба године чешћа него иначе, јер топло и влажно време "иде наруку" бактеријама и другим микроорганизмима који могу да затрују храну.

ЗБОГ ТРОВАЊА ХРАНОМ МНОГИ МОРАЈУ НА ИНФУЗИЈУ: Температура и дехидратација као последице покварених прехрамбених производа

Фото: Depositphotos

Симптоми тровања храном могу да буду различити, од асимптоматских и благих до тежих форми праћених дехидратацијом и поремећајем општег стања организма.

- Тежа клиничка слика може се регистровати код мале деце, старијих особа, и оних који имају неке придружене болести - каже проф. др Иван Јовановић, гастроентеролог Универзитетског клиничког центра Србије. - Да би се стање санирало основна је надокнада течности. Међутим, понекад је неопходна и хоспитализација, али у највећем броју случаја симптоматско лечење даје резултате и пацијент већ за два до три дана може поново да буде на ногама.

Тегобе некад трају недељама

НАЈЧЕШЋИ симптоми цревних заразних болести су дијареја, повишена телесна температура, бол у стомаку, повраћање, главобоља, малаксалост. Тегобе могу да трају у зависности од проузроковача од неколико дана до неколико недеља.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да се болести које се преносе путем загађене хране лети два пута чешће:

- Свеже месо је највише на удару микроoрганизама, а следе јаја, млеко, а затим воће и поврће. Најчешће регистроване цревне заразне болести у нашој земљи су салмонелозе, а затим следе бактеријске алиментарне интоксикације (изазивач је токсин који лучи бактерија) - кажу у "Батуту". - До загађености могу да доведу и бројни други микроорганизми, међу којима су и вируси и паразити, а осим интоксиране хране, опасност прети и од загађене воде и прљавих руку.

Стомачни проблеми чији је пут преноса храна, код нас најчешће имају породични карактер.

- Конзумирање исте, загађене хране у оквиру породице доводе до тога да сви чланови истовремено испоље стомачне тегобе - наводе у "Батуту". - Јер, у летњим месецима услед неадекватног чувања намирница, осим микроорганизмима, храна може да се загади и механички од стране инсеката и глодара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

БИЛА ЈЕ ЗАТОЧЕНИЦА ЗЕМУНАЦА 9 МЕСЕЦИ: Ко је Љиљана Буха коју у серији Сабља игра прелепа глумица?