НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ ОБЛАСТИ ИСХРАНЕ: Чаша пива као свакодневница може да штити од кардиоваскуларних болести

В. Н.

29. 07. 2021. у 12:00

ИСТРАЖИВАЊА показују да постоје извесне здравствене користи али и штетни ефекти од неких пића или хране коју често конзумирамо. У центру пажње ове студије су благодети састојака које садржи пиво, делотворности аспирина која представља идеалан третман у лечењу тежих болести али и штета коју може да нанесе храна богата мастима.

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ ОБЛАСТИ ИСХРАНЕ: Чаша пива као свакодневница може да штити од кардиоваскуларних болести

Фото: pixabay

ПИВО

Истраживачи из области исхране и науке о храни у Шпанији спровели су студију којом су доказали да постоје здравствене користи од природних хранљивих материја у пиву, и алкохолног и безалкохолног. Наиме, једна чаша пива дневно за жене, а две за мушкарце штити од појаве кардиоваскуларних болести. Шпански истраживачи су навели и да мушкарци који су се суздржавали од конзумирања пива, имали су знатно већи ризик од развоја абнормалне регулације глукозе, у односу на оне који повремено попију чашу или две. Повремена конзумација пива може да има везе и са бољом густином костију, а самим тим и мањим ризиком од прелома код старијих особа. Шпански експерти упућују и на неколико студија које сугеришу да пиво помаже у промоцији доброг холестерола и регулише прераду лошег холестерола.

МАСТИ

Ново истраживање открива да конзумирање хране богате мастима уз непоштовање доследног распореда спавања, може да омета производњу здравих масних ћелија. Студија, објављена у часопису Nature Communications, проучавала је како различито понашање утиче на здраве масне ћелије мишева. Мишевима је у исхрану укључена храна са високим садржајем масти и мењан им је распоред спавања. Показало се да је то спречавало правилно размножавање њихових здравих масних ћелија. Научници напомињу да је ово истраживање још у раној фази, тако да не би требало правити никакве промене у животу само на основу њега. Међутим, одржавање редовног распореда спавања и уздржавање од много прерађене масне хране сигурно не могу да нашкоде.

"АСПИРИН"

Академци са Универзитета у Кардифу извршили су систематски преглед 118 објављених посматрачких студија код пацијената са 18 различитих врсти карцинома. Научници су објединили резултате и пронашли повезаност између узимања "аспирина" и смањења смртности за 20 одсто на основу прегледа око 250.000 пацијената. Расположиви докази о ефикасности и сигурности "аспирина" оправдавају његову употребу као допунски третман код широког спектра карцинома - и о томе треба обавестити пацијенте, рекао је водећи аутор студије професор Питер Елвод, почасни професор на Универзитету у Кардифу који је проучавао ефекте "аспирина" више од 50 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (1)

РОНАЛДО МОЖЕ ДА ДОЂЕ, АЛИ...: Жозе Морињо изненадио фудбалски свет коментаром о Кристијану (ВИДЕО)