DECENIJA ŽENA S IDEJOM: Udruženje u Kuli, koje se bavi domaćom radinošću, proslavilo deset godina postojanja

Zoran Rajić

28. 03. 2024. u 08:30

DRUŽENjEM sa gostima i saradnicima i izložbom svojih radova, deceniju postojanja je obeležilo Udruženje žena „Ideja“ iz Kule, koje izrađuje različite predmete za domaćinstvo, tkanine, dečje igračke i ukrase.

ДЕЦЕНИЈА ЖЕНА С ИДЕЈОМ: Удружење у Кули, које се бави домаћом радиношћу, прославило десет година постојања

foto Ž. Vorinski

 Udruženje okuplja 28 žena iz Kule i okoline, a za moto svog delovanja usvojilo je misao: „Početna tačka svakog uspeha je želja“, američkog autora knjiga za samopomoć Olivera Napoleona Hila.

   Da su ove žene izuzetno kreativne i vešte, potvrdila je slavljenička izložba njihovih radova, među kojima su razne vezene, heklane i pletene stvari, umetničke slike, likovnim tehnikama išarana jaja, „magičnim vitražom“ oslikane čaše i flaše (koje kao takve normalno mogu da se peru) ili čudesno ukrašene flaše metalnim otpadom, čipkom i raznim zrnevljem.

   - Zavaljujući Turističkoj organizaciji opštine Kula i Lokalnoj akcionoj grupi (LAG) „Srce Bačke“, svoje rukotvorine predstavljamo na raznim sajmovima i manifestacijama, kao i na prodajnim izložbama. Naši radovi, sa proizvodima drugih udruženja, gazdinstava i malih preduzetnika, mogu se kupiti u prodavnici LAG „Srce Bačke“, za koju je prostor u sklopu opštinske zgrade u Kuli besplatno ustupila lokalna samouprava – ističe predstavnica udruženja „Ideja“ Ljiljana Hanak.

I MEĐUNARODNI OKVIRI

   UDRUŽENjE „Ideja“ redovno oraganizuje Letnji festival ručnih radova i suvenira, kao i Jesenji festival rukotvorina, domaćih kolača i zimnice. Članice su svoja dela izlagale i na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcija u Bačkoj Topoli.   

   Udruženje organizuje obuke tkanja, štrikanja, heklanja, dekupaža i izrade predmeta od rogoza i papira i posebne radionice za decu školskog i predškolskog uzrasta.

   - Osim toga, i sami stičemo nova znanja i iskustva i razmenjujemo ideje na svojim redovnim sastancima, na kojima su mnoge od nas prvi put isprobale tehnike kao što su makrame ili kviling - oblikovanje papira za izradu raznih ukrasa – napominje Hanakova.

   Ona naglašava da „Ideja“ sarađuje sa svim udruženjima u kulskoj opštini, kao i sa sličnim širom Vojvodine.

   - Odlazimo na njihove radionice, izložbe i čajanke, a i oni su naši dragi gosti, s kojima smo, naravno, proslavili i svoj 10. rođendan – rekla je Ljiljana Hanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)