DANAS SLAVIMO MARKOVDAN: Ovo su običaji, a veruje se da jednu stvar nikako ne smete da uradite

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

08. 05. 2024. u 07:16

SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja. Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina.

ДАНАС СЛАВИМО МАРКОВДАН: Ово су обичаји, а верује се да једну ствар никако не смете да урадите

Foto: Vikipedia

Sveti Marko je bio Jevrejin i jedan od 70 svetih apostola Hristovih.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim. Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone.

Sahranjen je u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odneli ga u Veneciju, gde danas leži njegov sarkofag u Crkvi Svetog Marka.

Običaji i narodna verovanja

Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ovo se smatra „blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine.

Takođe, ovo je loš dan za spavalice! Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan, pospan i bolešljiv preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već „zgrešili” i spavali na Đurđevdan – oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako „poništiti dejstvo” pređašnjeg sna i neće ih stići „kazna”.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem od Markovdana, kada je najbolje i kupus rasađivati - da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, i ništa se nije smelo raditi da ne bi grad pobio sav rod i letinu. Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili. Dan posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Marku – Markovdan crkva praznuje 8. maja po Gregorijanskom kalendaru, tj. 25. aprila po Julijanskom kalendaru.

BONUS VIDEO: OD SVEŠTENIKA DO GLUMCA: Kako je Lazar Nikolić odlučio čime će da se bavi?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)