OPERZ KAD SU VISOKE TEMPERATURE: Najviše posla za kardiologe, pulmologe i neurologe

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

05. 04. 2024. u 14:52

PRAVA letnja temperatura na samom početku proleća, a još više stalna kolebanja na temperaturnoj skali, praćena promenama u atmosferskom pritisku, uz zagađenje vazduha i pomeranje kazaljki na satu uticale su loše, čak i na zdrave osobe, a pogotovo hronično obolele. Lekari potvrđuju da se pacijenti najviše žale na kardiološke, neurološke i pulmološke tegobe.

ОПЕРЗ КАД СУ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: Највише посла за кардиологе, пулмологе и неурологе

Foto Shutterstock

Doktor Siniša Pavlović, kardiolog, kaže da aktuelne vremenske prilike, uz aerozagađenje i pomeranje sata donose osećaj manjka energije, slabije tolerancije napora i poremećaj sna i da ove tegobe pogađaju svakoga:

- Za kardiovaskularne pacijente je najbitnije da vode računa da pritisak drže pod kontrolom, izbegavaju stvari koje su opštepoznate kao štetne, kao što je unos velikih količina soli, i da uzimaju redovno propisanu terapiju.

Pulmolog Tatjana Radosavljević kaže da aktuelni klimatski uslovi, uz aerozađađenje i visoku polenaciju vazduha loše utiču na pacijente koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća i bronhijalne astme:

- Istovremeno, još su prisutne i respiratorne infekcije, kao i kovid, o kome se više ne govori. Sve navedeno je odgovorno za pogoršanje stanja pulmoloških pacijenata.

Sa dolaskom toplog vremena, a naročito visokih temperatura dolazi i do povećanja učestalosti tegoba koje prijavljuju pacijenti sa pojedinim hroničnim neurološkim oboljenjima.

- Slabije podnošenje visoke spoljašnje temperature u ovim grupama pacijenata nastaje najčešće kao posledica narušene sposobnosti termoregulacije - kaže dr Branislav Ralić, neurolog. - Najčešća hronična neurološka oboljenja, kod kojih pacijenti prijavljuju pogoršanje simptoma, a na koje utiče porast spoljašnje temperature su multipla skleroza, dijabetesna polineuropatija, Parkinsonova bolest i fibromijalgija. Takođe, atmosferske prilike utiču i na pogoršanje učestalosti migrenoznih napada kod pacijenata koji pate od hronične glavobolje migrenoznog tipa.

Doktor Ralić napominje da su neki od načina kako se mogu umanjiti ovi efekti tokom visokih temperatura - adekvatna hidratacija, izbegavanje doba dana kada je najjače sunce kao i ograničen unos alkohola i kofeinskih napitaka.

Više srčanih udara

LETNjA temperatura u vreme kada još nismo spremni za vrućinu, na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" stvorila se gužvu usled povećanog broja srčanih udara. Kako je rekao dr Petar Otašević, 30. marta za samo dva sata je došlo petoro bolesnika zbog simptoma srčanog udara:

- Sam taj podatak govori o tome kako kardiovaskularni bolesnici, ali i zdravi ljudi reaguju na ove promene vremena - naglasio je dr Otašević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)