SEDAM RAZLOGA ZBOG KOJIH JE VAŽNO DA SMRŠATE: Gubitak kilograma nije važan samo zbog fizičkog izgleda

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

16. 05. 2024. u 17:40

GUBITAK suvišnih kilograma za mnoge je važan zbog boljeg fizičkog izgleda. Međutim, mnogi zaboravljaju da je postizanje normalne telesne težine bitno i iz zdravstvenih razloga.

СЕДАМ РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ ЈЕ ВАЖНО ДА СМРШАТЕ: Губитак килограма није важан само због физичког изгледа

Foto Shutterstock

Ipak, svaki motiv za mršavljenje je dobar i može da motiviše, a stručnjaci napominju da ste već sa gubitkom od pet odsto suvišnih kilograma postigli efekat na estetskom, psihofizičkom i zdravstvenom planu. Istovremeno, istraživanja pokazuju da je za poboljšanje većine pridruženih bolesti dovoljno smanjenje telesne mase od pet do 10 odsto.

Savet stručnjaka kada je o mršaljenju reč je i da je prvi korak u tom procesu izbalansirana ishrana. To u početku podrazumeva 500 do 1.000 kalorija dnevno manje u odnosu na to koliko ste unosili pre početka dijetoterapije. Sastav obroka trebalo bi da zadovolji sve hranljive i energetske karakteristike. Bitan je i dovoljan unos tečnosti od 30 ml po kilogramu telesne mase i svakodnevna, umerena, fizička aktivnost.

Evo koje su nabitnije dobrobiti gubitka kilograma kada je o zdravlju reč:

Imunitet

Istraživanja su dokazala da višak masnoće u telu smanjuje imunitet. Osim toga, gubitak kilograma i masnoća u tkivima smanjuje rizik od dobijanja karcinoma, jer se kancerogene ćelije nalaze u naslagama masnog tkiva, a razvijaju se sa konzumiranjem povećane količine šećera, brašna, masnoće i soli.

Glavobolje

Gojaznim ljudima, koji ujedno pate od migrene, gubitak kilograma mogao bi da olakša glavobolju i druge simptome vezane za migrenu, pokazala su istraživanja. Kada osoba izgubi na telesnoj težini, broj dana u mesecu sa migrenom se smanjuje, kao i bol i trajanje napada glavobolje.

Dijabetes

Salo, a naročito salo na stomaku, oslobađa hemijske sastojke zbog kojih telo više ne reaguje na insulin, hormon koji održava nivo šećera u krvi u normalnim granicama. Čak i kada pankreas radi napornije da stvara više insulina, šećer u krvi može postati previsok. Studije su pokazale da čak i ako postoji genetska predispozicija za dijabetes tipa 2, gubitak težine je jedan način da se spreči ili odloži pojava ove bolesti.

Masnoće

Pravilna ishrana, kretanje i vežbanje smanjuju masnoću u tkivima, jer pravilnom ishranom i lekovima značajno se reguliše nivo holesterola u krvi. Mršavljenje omogućava da se približite i normalnim vrednostima triglicerida u krvi, koji kada su visoki uzrokuju srčani ili moždani udar.

Pritisak

Zbog viška telesne težine krv jače udara u arterijske zidove. Takođe, zbog toga srce radi napornije. Možete da snizite pritisak za oko pet podeoka ako "skinete" pet odsto suvišne telesne težine.

Zglobovi

Samo četiri kilograma viška povećava pritisak na kolena i zglobove donjeg dela tela. Višak masti takođe može da prouzrokuje upale zglobova.

San

Neke studije pokazuju da nedostatak sna može uticati da postanete gojazni. Druge dokazuju da gubitak pet odsto viška težine može da vam obezbedi bolji san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)