МУЧИ ВАС ЕКЦЕМ - ЈЕДИТЕ РИБУ: Са захлађењем почињу и проблеми са кожом, умањите их уз здраву храну (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

29. 11. 2023. у 16:00

ЗАХЛАЂЕЊЕ које неминовно следи посебно ће да засмета онима који пате од екцема.

МУЧИ ВАС ЕКЦЕМ - ЈЕДИТЕ РИБУ: Са захлађењем почињу и проблеми са кожом, умањите их уз здраву храну (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

 Нагли пад температуре код ових пацијената може да изазове појаву симптома попут свраба, црвенила, перутања и пуцања коже. Премда није сасвим јасан механизам климатског утицаја на екцем, било да је атопијски или контактни, верује се да је реч о смањеној способности коже да се адаптира на временске промене.

Зато се онима који пате од екцема, који се у просеку јавља код једног на петоро деце и једног на 10 одраслих, саветује да осим правилне неге и заштите коже воде рачуна и о исхрани.

Фото: Shutterstock

Доказано је да поједине намирнице изазивају појачан свраб, доводе до трљања и чешања, и погоршања већ постојећих екцемских промена на кожи. Ово је релативно често и овакву врсту хране је лако идентификовати. Уобичајени примери су парадајз и цитрусно воће. Такође, млеко, јаја, соја и брашно изазивају нагло погоршање екцема и то 24 до 36 часова након конзумирања.

Они који пате од екцема требало би да избегавју индустријске слаткише, масну храну, да смање унос животињских протеина, кафе и чајева.

Исхрана која се преопручује за кожу која има проблем са екцемом подразумева цела зрна житарица, масти из рибљег меса, хладно цеђених биљних уља, биљних протеина, воће и поврће богато влакнима, као и унос око два литра воде дневно.

Ево како би могао да изгледа јеловник за оболеле од екцема:

Фото: Shutterstock

Понедељак

доручак: авокадо са кукурузним плочицама

ужина: јабука

ручак: риба на жару и купус салата

вечера: поховани карфиол у рерни и салата од руколе

 

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Уторак

доручак: овсене пахуљице са бадемовим млеком и сувим воћем по жељи

ужина: грожђе

ручак: грилована риба и крем-чорба од броколија

вечера: пројара са ајваром

Фото: Free Images Pixabay

Среда

доручак: мешавина јечмених, овсених и ражаних пахуљица са бадемовим млеком и орашастим плодовима по избору

ужина: крушка

ручак: 150 грама интегралног пиринча и динстана пилетина или риба

вечера: чорба од бундеве са семенкама и кришка интегралног хлеба

Фото Shutterstock

Четвртак

доручак: авокадо са кукурузним плочицама

ужина: грожђе

ручак: грилована риба са бареним броколијем и белим луком

вечера: киноа са поврћем

Фото: Shutterstock

Петак

доручак: мешавина јечмених, овсених и ражаних пахуљица са бадемовим млеком и сувим воћем по избору

ужина: јабука

ручак: риба и салата од целера

вечера: салата од купуса, црвене паприке и туњевине, парче интегралног хлеба

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

"ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА" Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

ИРАНСКА влада је одговорна за одлуку да управља хеликоптером старим 45 година у, како је описано, лошим временским условима, а не било који други актер, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер током брифинга.

20. 05. 2024. у 20:38

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (0)

ЛЕТОВАЊЕ ОД 380 ЕВРА: Хит понуда - авионом на 8, 11 или 12 дана на овој дестинацији (ФОТО)