VIŠE SEDIŠTA NEGO STANOVNIKA: U najjačim ligama Evrope i klubovi iz sredina sa malom populacijom

M. Bl.

02. 05. 2024. u 09:10

PRI pomenu klubova iz top 5 evropskih liga, prva asocijacija je nešto veliko, silno, moćno. To je i normalno kada se u vidu imaju Bajern, Mančester siti ili junajted, Inter, Milan, PSŽ, Real Madrid, Barselona i ostali giganti fudbala na Starom kontinentu.

ВИШЕ СЕДИШТА НЕГО СТАНОВНИКА: У најјачим лигама Европе и клубови из средина са малом популацијом

FOTO: EPA

Istovremeno, debelo u njihovoj senci, zajedno sa njima svoje brige u elitnim takmičenjima Nemačke, Engleske, Italije, Francuske i Španije brinu i oni iz malih sredina, čiji su stadioni neretko većeg kapaciteta i od broja stanovnika u njihovom mestu.

Najtipičniji primer je svakako francuski Lans, gradić na severu Francuske, koji broji svega 33.000 stanovnika. Sve to ne bi bilo uopšte čudno da stadion kluba koji je ove sezone igrao u Ligi šampiona, "Feliks Boloar" nema kapacitet od čak 38.223 sedeća mesta. Dakle, kompletan gradić može da se smesti na ovo fudbalsko zdanje, a ostaje prostora i za ljude iz komšijskih gradova da svrate u Lans i pogledaju utakmicu žuto-crvenih. Po ovom parametru, može se zaključiti da je Lans najmanji među malima u pet najjačih evropskih liga.

Dugo je najzvučnija priča o "malima" bila vezana za nemački Hofenhajm. Uveliko stabilni Bundesligaš iz grada Zinshajma u pokrajini Baden Virtenberg ipak nema veći stadion od broja stanovnika kao što je to slučaj u Lansu, pošto "Rajn Nekar arena" prima 30.150 mesta, dok u Zinshajmu živi nešto manje od 36.000 ljudi.

LUČANI BEZ PREMCA

NI srpski fudbal nije "imun" na male sredine koje se uspešno održavaju u najjačem rangu srpskog fudbala. Najbolji primer je lučanska Mladost, koja je više od dve decenije stalni član elite i utakmice igra u gradu u koji ima samo 3.387 stanovnika.

Daleko od Lučana nisu ni Surdulica sa Radnikom (9242), Ivanjica sa Javorom (11.715) kao i Bačka Topola sa TSC (11.930).

Italijani imaju čak tri kluba među deset najmanjih gradova unutar pet najjačih liga. Primat drži Sasuolo, gradić sa populacijom tek nešto iznad 40.000 stanovnika, a nešto veći su Frozinone i Empoli.

U Španiji je možda i najizraženija razlika između veličine grada i uspeha na travnatom terenu, s obzirom na to da je Viljareal iz istoimenog grada od 51.000 stanovnika u sezoni 2020/2021. uspeo da podigne pehara namenjen osvajaču Lige Evrope, pošto su u finalu boljim izvođenjem penala savladali Mančester junajted.

Kada je u pitanju Engleska od aktuelnih premijerligaša u prvom planu među "patuljcima" je Barnli u kojem živi 78.000 stanovnika.

TOP 10

1. Lans (Francuska) 32.000

2. Hofenhajm (Nemačka) 36.000

3. Monako (Francuska) 37.000

4. Sasuolo (Italija) 41.000

5. Frozinone (Italija) 43.000

6. Empoli (Italija) 49.000

7. Hajdenhajm (Nemačka) 49.000

8. Viljareal (Španija) 51.000

9. Lorjen (Francuska) 57.000

10. Barnli (Engleska) 78.000

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)