I GENETIKA ODREĐUJE ULAZAK U MENOPAUZU: Ginekolog savetuje - Kako da žene lakše prevaziđu ove promene

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 05. 2024. u 07:00

PROMENE raspoloženja, nekvalitetan san, nesanica, nedostatak koncentracije, depresija, osećaj slabosti,smanjena seksualna želja, promene u kvalitetu kože, kose zaboravnost, osilacije krvnog pritiska, oticanje, zadržavanje vode, celulit, višak kilograma, crvenilo, napadi vrućine i preznojavanja, učestale infekcije bešike, problemi sa nekontrolisanim uriniranjem, suvoća vagine, bolni i neprijatni odnosi, kostobolja, bol u zglobovima... samo su neki od mnogobrojnih simptoma koji prate prirodan proces starenja kod žena, odnosno ulazak u menopauzu.

И ГЕНЕТИКА ОДРЕЂУЈЕ УЛАЗАК У МЕНОПАУЗУ: Гинеколог саветује - Како да жене лакше превазиђу ове промене

Foto Shutterstock

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo, i načelnica dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" kaže da pojedine žene imaju takvu genetiku da ranije ulaze u menopauzu, ali i da način života na to utiče:

- Pušenje, specifični režimi ishrane, intenzivna fizička aktivnost, ektremni napori, specifični poslovi, rad sa hemikalijama i u zoni zračenja mogu da utiču na vreme pojave menopauze pored genetskog faktora. Istovremeno i operacije na jajnicima mogu ubrzati ulazak u menopauzu.

FOTO: Privatna arhiva

o U kojim godina žene u Srbiji, prosečno gledano, ulaze u menopauzu?

- To je kod nas oko 52. godine života. Naravno, poslednjoj menstruaciji prethodi višegodišnji period u kome se ciklusi menjaju i osciliraju i po učestalosti, i po kvalitetu. Individualno je kod svake žene. Menopauza se može proglasiti tek kada od poslednje menstruacije prođe duže od godinu dana, a da žena nije imala ciklus. Period pre menopauze naziva se perimenopauza i on uglavnom počinje neprimetno, i do deset godina pre same menopauze. Žene često ne prepoznaju da su promene u njihovom životu upravo posledica ulaska u ovaj period. Nekako tek kada ciklusi počnu da izostaju ili da se javljaju po više puta mesečno i pojave se napadi vrućine i noćnog znojenja počinje da se misli na ovaj period.

o Može li se unapred znati kako će koja žena proći kroz ovu životnu fazu?

- Ne može se predvideti kako će koja žena proći kroz ovaj period. Ukoliko žena prihvati da je ovo vrlo izazovno, ali normalno i očekivano vreme i blagovremeno prilagodi svoj život periodu u kome je, svakako će lakše proći kroz njega. Potrebno je možda više nego ikada voditi računa o fizičkoj aktivnosti i izbalansiranoj ishrani za koju vam nisu potrebni veliki saveti osim onih bazičnih preporuka o umerenosti i mediteranskoj kuhinji, vedrim mislima i boravku u prirodi, dobroj hidrataciji i individualnoj suplementaciji.

Nema instat rešenja

o Može li i žena u menopauzi da bude zadovoljna i bez tegoba?

- Žena u menopauzi je žena koja uz stručnu pomoć može da bude zadovoljnija i oseća se bolje nego ikada u svom životu i da vodi izuzetno kvalitetan život. Nema čarobnog štapića, nema čarobne tablete ili hormona, nema instant terapije, proces je kompleksan i zahteva i takav pristup. Ali, trebalo bi verovati u život i biti otvoren za sve što savremena medicina zasnovana na dokazima može da pruži.

o A primena hormonske terapije?

- Svakako da je primena hormonske supstitucije sastavni deo našeg svakodnevnog rada i ne bežimo od primene ove terapije kad smatramo da je to potrebno i kada su isključena stanja i oboljenja koja su kontraindikacija za njenu primenu. Postoji i biljna terapija, biosimilari i različiti preparati koji se reklamiraju kao prirodni i bezbedni. Moj stav i preporuka je da se nikada ovakvoj terapiji ne pribegava bez konsultacije sa ginekologom jer i prirodni preparati mogu biti vrlo potentni i inicijalno možda i pomognu, ali kasnije problemi mogu biti i veći ako se nekontrolisano konzumiraju.

o Dakle, u vreme ovih promena žene bi trebalo da idu redovno kod ginekologa?

- Naravno, jer imamo veoma široku paletu mogućnosti kojima možemo pomoći našim pacijentkinjama da se i u ovom periodu osećaju dobro, zadovoljno, da budu shvaćene i da razumemo njihove potrebe. Ne treba bežati ni od terapije antidepresivima kada za to postoji indikacija. Lokalna terapija hijaluronom, probioticima, lokalnim hormonima, laserom, radiotalasima i svetlosna terapija su samo neke od mogućnosti koje mogu popraviti simptome genitourinarnog menopauzalnog sindroma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove