NA DNEVNOM REDU NIJE PRIJEM PRIŠTINE: Zaseda Komitet ministara Saveta Evrope u Strazburu

Novosti online

17. 05. 2024. u 13:21

NA zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu danas se nije raspravljalo o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, pošto je na početku sastanka usvojen konačan dnevni red, na kojem se nije našao zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji.

НА ДНЕВНОМ РЕДУ НИЈЕ ПРИЈЕМ ПРИШТИНЕ: Заседа Комитет министара Савета Европе у Стразбуру

Foto: Novossti

Uoči početka sastanka, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je Tanjugu da je stav te zemlje po pitanju članstva Prištine u SE jasan - ne podržava ga, o čemu je obaveštena i Priština. On je dodao da Mađarska o tom pitanju ima principijelan stav, a to je da želi da vidi uspešnu finalizaciju dijaloga Beograda i Prištine.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala je, u izjavi novinarima pre početka sastanka, na Prištinu da što pre ispuni uslove, kako bi Nemačka mogla da ohrabri većinu za njen prijem u SE.

Francuski ministar za evropske poslove Žan Noel Baro kazao je da Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje tzv. Kosova moglo da izazove podele među zemljama u SE i da bi to pitanje trebalo da se razmatra kasnije "kad pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe".

Francuska je, zajedno sa Nemačkom i Italijom, uputila ranije pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu poručili da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u SE, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)", i pozvale su vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Oni su u pismu istakli da je nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ''solidan model'' kako treba da izgleda ZSO.

PS SE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja glavnog izvestioca za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani da se tzv. Kosovo primi u članstvo SE.

Bakojani je preporučila članstvo tzv. Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.

 

BONUS VIDEO: SAM PROTIV SVIH!Na jednoj strani su Zapad, Savo Rokfeler, Zeleno-levi, Nestorović, a na drugoj Vučić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)