SUNCE NIJE PREPREKA ZA UKLANJANJE KERATOZA: Doktor Lalošević daje savete

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 05. 2024. u 07:00

BEZ obzira na to što je stiglo sunčano i toplo vreme, keratoze mogu da se uklanjaju. Ovo važi za one promene na koži koje se smatraju prekanceroznim lezijama, a medicinski se nazivaju aktinične keratoze.

СУНЦЕ НИЈЕ ПРЕПРЕКА ЗА УКЛАЊАЊЕ КЕРАТОЗА: Доктор Лалошевић даје савете

Foto Shutterstock

Dr sc. med Jovan Lalošević, sa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se iz aktiničnih keratoza potencijalno može razviti skvamocelularni karcinom:

- Manje promene se mogu uklanjati elektrokauterom/radiotalasima a za veće se savetuje primena krioterapije, tj. aplikacija tečnog azota u intervalima ne bližim od dva puta nedeljno. Pored tih metoda aktinične keratoze se mogu uklanjati i aplikacijom lokalnih imunomodulatora ili citostatika.

Naš sagovornik posebno napominje da osobe koje pate od aktiničnih keratoza pod obavezno bi trebalo da se štite o sunca tokom cele godine odećom i kremovima sa visokim stepenom zaštite - SPF50+.

Kada je reč o seboričnim keratozama one predstavljaju benigna zadebljana kože koje su posledica genetske predispozicije i češća su kod gojaznih osoba i onih sa insulinskom rezistencijom.

- Mesta na kojima se najčešće javljaju su pregibi i zone trenja gde je koža u bliskom međusobnom kontaktu - kaže dr Lalošević. - Ove promene su u velikom broju slučajeva asimptomatske, ali pojedini pacijenti imaju svrab kao posledica većeg broja promena. Mogu se uklanjati primenom leketrokautera, radio-talasa i tečnog azota.

Uzimajući u obzir da su seboročine keratoze promene benignog karaktera, ukoliko se pacijent odluči za uklanjanje savetuje se da se prethodno navedene intervencije sprovode u jesenjim/zimskim periodima kada je zarastanje erozija brže, i rizik za superinfekciju i hiperpigmentacije manja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)