Sabor u Guči: Nemce kupus opčinio!

V. ILIĆ

09. 08. 2017. u 21:42

Kapije dragačevske prestonice danas otvorene za posetioce 57. Sabora trubača

Сабор у Гучи: Немце купус опчинио!

GUČA nije običan vašar. Obišao sam ih na stotine. Ona je nešto posebno. Ima neku višu ideju, nešto skrovito, što svakog ko je poseti, bilo sa kog kraja sveta da je, dotakne u dušu. Guča je nešto iskonsko, budi u čoveku najlepše emocije, posebno ljubav koju ovde možete osetiti na svakom koraku.

U tri rečenice, iako je prvi put na Saboru u Guči, Nemac Memflet Keler opisao je dragačevsku prestonicu u vreme najvećeg trubačkog festivala na planeti. Sabor trubača, 57. po redu, počeo je, a Guča je širom otvorila vrata, kao ruke u zagrljaj, svim ljubiteljima najlepše srpske trubačke muzike, one koja tera na dernek, na veselje, na radost...

- Bio sam pre tri godine u Beogradu i tu sam čuo za ovaj festival - priča Keler, koji je u Guču stigao sa sinom Florijanom i drugom Sebastijanom Minsterom. - Obožavamo trubu, danas je prvi put čujemo u ovim aranžmanima, i sviđa nam se.

Nemci su bili oduševljeni i zemljanim loncima u kojima se krčkao svadbarski kupus, dragačevski specijalitet. Majstor za kupus Radoje Tadić iz Guče, koji svoj zanat primenjuje kod ugostitelja Cana iz Sopota, objasnio je gostima kako u lonac stavlja suva rebra, slaninu, suve kolenice i butkice, govedine u izobilju... Nije im trebalo dugo da sednu za trpezu.

- Ovo je nešto najukusnije što smo probali. Kako to da nismo dosad znali za ovaj specijalitet? Da ne dođosmo, umrli bismo a da nismo probali najbolje jelo na svetu - složni su bili Nemci.

U Guču su juče sa svih strana pristizali saboraši. Među prvima su bili - Španci. Orinez Marti Danijel iz Barselone smestio se sa devojkom u kamp. Doputovali su kombijem. Vele da već mesec dana krstare Evropom, pa su se odlučili da posete i nadaleko čuveni festival trube. Posebno im se dopao objekat "Broćića avlija", gde je Sabor nezvanično počeo pre tri dana. Ovde gruvaju trube iz čak pet orkestara, danonoćno. U "Avliju" može da sedne i više od hiljadu duša. Na jednoj pozornici sviraju majstori trube Dejan Lazarević i Saša Krastić, kao i Marko Gligorijević, prošlogodišnji dobitnik "Zlatne trube" "Večernjih novosti", a na drugoj mladi orkestri, budućnost srpske trube - Kristijan Trajković i Vladimir Ivanović. Na takozvanom Mostu ljubavi kod "Broćića" juče su se triskale desetine mladih koje su uživale u zvucima trube sa juga Srbije.

- Svako dođe i prođe kroz Guču, ali se kod nas uvek zadrži. Svima je želja da probaju naš specijalitet - hajdučki ćevap. Pravimo ga po receptu Kuzmana Broćića, pretka svih Broćića, čuvenih gučkih ugostitelja, koji se u Guči obreo još 1836. i bio veliki srpski hajduk - ispričao nam je jedan od vlasnika "Avlije" Miloš Broćić.

Na Sabor je iz daleke Francuske stigao i mali Luj Liper Čakarević, dečak opčinjen trubom. Mada ne priča srpski jezik, od oca Erika i majke Slađane, koja je poreklom iz dragačevske Kotraže, tražio je da mu kupe šajkaču. I, obavezno trubicu, igračku, kojom ih je po jučerašnjem suncu uveseljavao.

- Luj je oduševljen Srbijom - kazala nam je mama Slađana. - Pre dve godine smo ga ovde krstili. Njegov otac Erik je katolik, ali mu nije smetalo što nam je sin pravoslavac. I on je ostao bez reči kada je upoznao našu zemlju. Voli rakiju, a posebno pivo.

Posle više od 10 godina pauze, ugostiteljske šatre vratile su se u crkvenu portu. Čak sedam ugostitelja očekuje da će u petak i za vikend imati pune ruke posla. Cenovnici im još nisu konačni. Za porciju kupusa juče se plaćalo od 300 do 350, za piće oko 200, 250, a za kilogram pečenja oko 1.500 dinara.

- Nadamo se da će šatre u porti biti pune kao nekada, kada je Sabor samo i bio na ovom mestu - rekli su nam ugostitelji. - Očekujemo najbolje trubačke orkestre, najbolju svirku. Ulaz u varošicu se ne naplaćuje, tako da saborašima ostaje više novca za uživanje.

KONCERTI KRAJ BJELICE

ZVANIČNO otvaranje Sabora zakazano je za četvrtak za 11 časova kada će se zavijoriti saborska zastava, a gučkom dolinom odjeknuti saborska himna "Sa Ovčara i Kablara". Za sutra su od 20 časova na pozornici kraj Bjelice predviđeni koncerti trubačkih orkestara Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića, kao i majstora trube Dejana Petrovića i "Big benda" i Dejana Lazarevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

arsa

10.08.2017. 00:09

ma idi begaj ,jadnici da nisu probali nas kupus pocrkali bi od gladi.nista oni ne znaju, jedu nezdravu hranu za razliku od nas koji jedemo kvalitetnu nezagadjenu i jako kontrolisanu bez aditivai hemikalija. zato kod nas ovoliko obolelih od raka i mnogih drugih bolestina. kod nas je sve najbolje,nebeski narod.

VASKE

10.08.2017. 01:35

Samo da taj kupus ima i korektnu cenu. U suprotnom sledeće godine nećete imati kome da ga prodate.

аца

10.08.2017. 14:19

Па до краја ко преживи причаће.Што би рекли стари "ЈОЈ ШТО ВОЛОМ ШТО САМ ДОШО"