POPOVIĆ OSUDILA NAVODE NOVA.RS: Zlonamerni komentari o Nacrtu izmena Krivičnog zakonika

Novosti online

25. 10. 2024. u 22:18

MINISTARKA pravde Maja Popović oštro je večeras osudila navode objavljene na portalu Nova.rs u vezi sa radom na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, smatrajući ih zlonamernim, uperenim na očigledno obmanjivanje javnosti i kreiranje lažne slike o normativnim procesima kojima ovo ministarstvo rukovodi.

ПОПОВИЋ ОСУДИЛА НАВОДЕ НОВА.РС: Злонамерни коментари о Нацрту измена Кривичног законика

Foto: RTS Printskrin

Ministarka pravde, iako nije u obavezi da obrazuje radnu grupu za izradu nacrta zakona ili izmena i dopuna zakona, ne odstupa od prakse okupljanja svih relevantnih činilaca u vezi sa bilo kojim nacrtom zakona u oblastima koje Ministarstvo normativno uređuje.

Naime, rešenjem ministarke pravde od 12. maja 2021. godine obrazovana je Radna grupa za pripremu Analize efektivnosti krivično-pravnog sistema koja se zasniva na okončanim slučajevima u cilju identifikovanja i otklanjanja njegovih slabosti i nedostataka, koja je poslužila kao osnov za izradu radnog teksta Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Radna grupa je održala više sastanaka na kojima se raspravljalo o sadržaju analize i rešenjima koja treba da budu sadržana u radnom tekstu zakona.

Na sastancima su učestvovali i predstavnici advokature koji su imenovani za članove Radne grupe i koji su aktivno učestvovali u njenom radu, navela je Maja Popović u reagovanju na danas objavljen tekst na portalu Nova.rs.

Na poslednjem održanom sastanku Radne grupe dogovoreno je da Ministarstvo pravde pripremi konačan radni tekst izmena i dopuna Krivičnog zakonika u skladu sa rešenjima koja je do tada usvojila Radna grupa.

Nakon toga, Ministarstvo pravde je pristupilo izradi konačne radne verzije Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Međutim, imajući u vidu posledice tragičnih događaja iz maja prošle godine i trend porasta izvršenja pojedinih krivičnih dela, naročito krivičnih dela sa elementima nasilja, te krivičnih dela protiv bezbednosti saobraćaja, kao i velikog broja naknadno podnetih inicijativa za izmene i dopune Krivičnog zakonika, Ministarstvo pravde je dopunilo radnu verziju izmena i dopuna Krivičnog zakonika koju je izradila Radna grupa novim zakonskim rešenjima u cilju krivično-pravnog odgovora na negativne pojave u društvu, kao i usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije i drugim međunarodnim dokumentima.

Sva ova rešenja predstavljena su od strane dela članova Radne grupe i na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koji je održan u decembru prošle godine.

Nacrt zakona koji se nalazi na javnoj raspravi sadrži rešenja koja su predstavljena na sastanku sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji, kao i pojedina nova rešenja, imajući u vidu inicijative za izmene i dopune Krivičnog zakonika koje su podnete ove godine.

Iz navedenih razloga ovakav način informisanja javnosti je, kako je navela ministarka Popović, neprofesionalan, štetan i ne doprinosi objektivnom sagledavanju celokupnog procesa izrade Nacrta zakona.

-Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja obmanjivanja zarad promocije ličnih interesa i plasiranja neistinitih navoda bez prethodne provere njihove verodostojnosti, navela je ministarka Popović u saopštenju.

Nova.rs je pored ostalog, objavila da je Advokatskoj komori Srbije danas navodno dostavljen dopis koji je potpisao član Radne grupe Ministarstva pravde za izradu radnog teksta Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, a u kojem se navodi, kako se dalje tvrdi u tekstu tog portala, da "aktuelni predlog izmena i dopuna KZ nije proizvod rada Radne grupe", kao i da je "poslednji sastanak tog tela održan još 29. juna 2022. godine".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOPIRA ĐOKOVIĆA U SVEMU: Očajnički potez italijanskog tenisera, ali u jednoj stvari nikad neće moći biti Novak (VIDEO)