POČEO SASTANAK U BRISELU: Razgovaraju Petković i Lajčak

Tanjug

24. 10. 2024. u 09:46

U BRISELU je nešto posle 9 sati počeo sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

ПОЧЕО САСТАНАК У БРИСЕЛУ: Разговарају Петковић и Лајчак

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Delegacija Beograda i delegacija Prištine, koju predvodi njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi, trebale bi da imaju prvo odvojene susrete sa Lajčakom, a za sada se još ne zna da li će biti održan trilateralni sastanak.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je juče da će na dnevnom redu biti  potreba da "hitno počne primena Ohridskog sporazuma" i da se obe strane "konačno dogovore" oko napretka u dijalogu.

Petković je ranije izjavio da je Beograd uvek opredeljen za razgovor o rešavanju ključnih pitanja vezanih za opstanak srpskog naroda na KiM, ali da je Prištini problem da razgovara o ZSO i ispunjenju svih prethodno dogovorenih sporazuma.

Poslednji put glavni pregovarači Beograda i Prištine odvojeno su se sastali 17. septembra sa Lajčakom u Briselu, ali tada nije održan trojni sastanak.

Petković je tada izjavio da do trojnog sastanka nije došlo jer je to odbio Bisljimi zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primene sporazuma o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Poslednji trojni sastanak održan je 2. jula, ali tada nije bilo većeg pomaka u razgovorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici