uživoOBELEŽAVANJE DANA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Besmrtni puk na ulicama prestonice; Otvorena izložba u Predsedništvu; Počela svečana akademija (FOTO)

Novosti online

20. 10. 2024. u 08:14 >> 14:18

BEOGRAD je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije. Državna ceremonija odavanja počasti i polaganja venaca kod Spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Avali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА: Бесмртни пук на улицама престонице; Отворена изложба у Председништву; Почела свечана академија (ФОТО)

Foto: N.Skenderija/Tanjug/Instagram/Budućnost Srbije AV

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Počela je svečana akademija povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vučić: Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas otvarajući izložbu povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da je ta izložba deo politike koju Srbija vodi i da je predstavljen samo mali deo puta u borbi za slobodu.

- Danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata, odlučno smo protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava - rekao je Vučić na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

On je istakao da ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode. "

- Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba - rekao je Vučić i istakao da će u istoriji glavnog grada istaknuto mesto zauzimati svi oni koji su dali svoje živote u borbi za slobodu. V

učić je rekao da je danas dan koji je od velikog značaja i za Evropu i za Srbiju i za Rusiju i da se obeležava 80.godišnjica od oslobođenja od fašističkih osvajača.

- Od srca vam čestitam praznik koji je upisan u zajednički istoriju naših pobeda - rekao je Vučić.


Učesnici marša Besmrtnog puka krenuli od Groblja oslobodilaca Beograda ka Trgu Republike

Učesnici marša "Besmrtnog puka", nakon ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", krenuli su nešto pre 13 časova od Groblja ka Trgu Republike.

Foto: N. Skenderija

Na čelu kolone nalazi se počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk“ i ministar Nenad Popović, potpredsednik Vlade  Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. 

Foto: N. Skenderija

Ispred kolone, iza kamiona čuju se rodoljubive pesme i kreću se bajkeri "Noćni vukovi".

Po završetku marša, na Trgu Republike je planiran muzičko-scenski program sa srpskim i ruskim izvođačima i Svečana akademija u Narodnom pozorištu.
Pored državnih zvaničnika, deo povorke su i građani i članovi Udruženja kozaka u tradicionalnim nošnjama.

"Besmrtni puk" je međunarodni javni, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata, nastao u Rusiji, 2014. godine.

Ideja "Besmrtnog puka" je vrlo brzo zaživela, a pokret se u godinama koje su usledile proširio na druge gradove u Srbiji i svetu.

Marš se organizuje u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine. 
 

Foto: N. Skenderija

U Predsedništvu Srbije otvorena izložba o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji

Na izložbi Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945. koja je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvorena u Predsedništvu Srbije, između ostalog je prikazano i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Na izložbi su, kako je rečeno prilikom obilaska, neke stvari o vojnoj i diplomatskoj delatnosti prikazane prvi put, a kako je rekao  Vučić izložba će biti otvorena i za građane.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Posetioci će imati priliku da pogledaju kako je štampa, kako ruska tako i jugoslovenska izveštavala u to vreme.

 

Zvaničnici položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu ministri u Vladi Srbije, predstanvici grada kao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko položili su danas vence u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda".

Foto: N. Skenderija

Vence su položili ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu i počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Zvaničnici su kod spomenika "Večna vatra", u istom spomen kompleksu položili ruže, a zatim i vence na Spomenik crvenoarmejcu. Ministar odbrane i predsednik Skupštine grada upisali su se u spomen-knjigu.

Vučić polažio venac na spomenik Neznanom junaku

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Avalu, gde je položio venac na spomenik Neznanom junaku povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je bio u pratnji vojske Republike Srbije, a nakon što je položio venac zaorila se himna naše države.

- Večno hvala srpskim junacima - napisao je predsednik u knjizi na spomeniku.

Foto: Printskrin

 

Podsetimo, predsednik će prisustvovati otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi, u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju predsednika Republike.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.  


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

NI ĐOKOVIĆ, NI FEDERER, EVO KOJE IME JE NA SPISKU: Šok izjava bivšeg šampiona Vimbldona