VUČIĆ NA POSLOVNOM FORUMU: Povezivanje sa Japanom od velikog značaja za Srbiju - uz veće japansko prisustvo, nebo je granica (VIDEO)

Novosti online

17. 10. 2024. u 09:15 >> 09:55

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić učestvovao je na Poslovnom forumu Srbija – Japan: Susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DžETRO.

ВУЧИЋ НА ПОСЛОВНОМ ФОРУМУ: Повезивање са Јапаном од великог значаја за Србију - уз веће јапанско присуство, небо је граница (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Forum se održava u Palati Srbija.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se japanskoj delegaciji na dolasku u Srbiju.

- Ovo je zasigurno najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posetila našu zemlju. Ugostio sam Šinzo Abea pre pet i po godina, posle toga smo uradili dosta poslova. Verujem da kada je reč o sektoru energetike i kvalitetu japanske opreme, kompletno projekta Bistrica, koji je u rukama japanskih kompanija, to je dobar signal za našu budućnost. Konačno smo postigli investicioni rejting od agencije Standard and Poor's. Dobićemo potvrdu od još dve kompanije, Fič i Mudis i to će biti do kraja godine, veoma brzo, ali ima još nekih dobrih stvari. Mi smo promenili naše poreske politike poslednjih 12 godina. Verujem da kada je reč o podsticajima vašim kompanijama, možemo da se poredimo sa najboljim zemljama u Evropi. Mi ćemo održavati mir i stabilnost i dobre veze sa svima. Mi znamo šta osuđujemo, šta podržavamo, ali mi ne prekidamo veze - istakao je Vučić i posebno zahvalio ambasadoru Imamuri na njegovim zalaganjima.

Naglasio je da javni dug Srbije u odnosu na BDP iznosi 46,5 odsto, što je zapravo polovina prosečnog javnog duga u odnosu na BDP u EU.

- Kada sam bio u poseti Japanu pre 13 godina, dosta sam naučio. Verujem da sam jedan od retkih političara u svetu koji zna dosta o japanskoj istoriji i geografiji. Dosta sam naučio o vašem moralu, istoriji, posvećenom radu i napretku vaše zemlje. Posetio sam Tojotu, išao u Hirošimu... Sebi sam rekao - ovi ljudi su nepobedivi. Mi u Srbiji smo bili frustrirani na neki način što nemamo izlaz na more, sada sam na neki način srećan, oni moraju da rade da bismo napredovali. Uz veće japansko prisustvo, nebo je granica, možemo da ostvarimo sve naše snove. Razgovarao sam sinoć sa Sinišom Malim, imamo u planu tri nova leta, jedan od njih je Tokio. Povezivanje naše zemlje sa Japanom od velikog je značaja za našu zemlju. Želimo da se osećate kao kod kuće i verujem da nismo kasnili ni dana kada je reč o našim obavezama, kada je reč o japanskim kompanijama. Šta god da vam je potrebno, mi ćemo dati sve od sebe da se dokažemo kao pouzdan partner. Kada je reč o Ekspu, ja bih želeo da posetim Osaku. Podržavali smo kandidaturu Osake. Mi do 2027. moramo bukvalno da promenimo izgled zemlje - rekao je Vučić, koji je kazao gostima da se osećaju kao kod kuće i poručio "živelo prijateljstvo između Srbije i Japana".

Akira Imamura, japanski ambasador, zahvalio se predsedniku Vučiću i ministrima.

- Ovo je istorijska poseta, ovo nije rezultat samo toga što smo imali čarter let, već je ovo prvi direktan let iz Tokija. Veliko je interesovanje japanskih kompanija za Srbiju, to je rezultat makroekonomske stabilnosti, a na tome čestitam predsedniku Vučiću i ministru Siniši Malom. Japanske kompanije koje su danas ovde raspolažu jedinstvenom tehnologijom, jedinstvenim rešenjima koji mogu biti korisni za državu i narod. Dogovorili smo se u julu da započnemo zvanične pregovore o bilateralnom sporazumu između naših zemalja. Ekspo počinje u Osaki, Džetro će organizovati seriju sastanaka, pozivamo i srpsku delegaciju - rekao je Imamura.

 

 

Na poslovnom forumu prisutno je više od 100 predstavnika iz 74 japanske kompanije, izjavio je predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu DžETRO Susumu Kataoke.

- Kada govorim o japanskim investicijama, vaša zemlja ima veliku stratešku važnost. Imate jako talentovane ljudske resurse. Čuo sam da je Japancima jako lepo u vašoj zemlji. Kada govorim o delegaciji koja se sastoji od više od 100 ljudi, koji dolaze iz 74 kompanije iz Japana, na forumu učestvuju kompanije iz raznih sektora kao što su informacina oprema, infrastruktura, građevinarstvo, finansije, a od prisutnih firmi njih 28 ima sedišta u Evropi, među kojima su i one koje se bave proizvodnjom farmaceutske opreme, inženjeringom i slično. Ova delegacija pokriva širi spektar. Jedna od tih kompanija je osnovala sedište u vašoj zemlji, reč je o kompaniji za automobilsku industriju. Nadam se uskoro još jednoj investiciji. Program koji danas počne biće odlična prilika da se promovišu poslovne veze između naših zemalja - kazao je Kataoke.

On je predsedniku Vučiću zahvalio na čarter letu koji je omogućen članovima japanske delegacije.

- Mi bez toga ne bismo mogli da dovedemo delegaciju - poručio je Kataoka.

Kataoke je rekao da će se izložba Ekspo održati sledeće godine u Japanu.

Posle otvaranja foruma i uvodnih izlaganja usledilo je grupno fotografisanje učesnika.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UHAPŠENA ĆERKA KLINTA ISTVUDA: Optužena za teško porodično nasilje