KANALIZACIONA MREŽA I IZGRADNJA ZELENE INFRASTRUKTURE JEDAN OD PRIORITETA: Vujovićeva i Vesić u Svilajncu obišli radove

Novosti online

15. 10. 2024. u 11:46

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je, zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem obišla opštinu Svilajnac, gde su u završnoj fazi radovi na izgradnji više od 70 kilometara kanalizacione mreže, što je od velike važnosti za efikasniju zaštitu životne sredine.

КАНАЛИЗАЦИОНА МРЕЖА И ИЗГРАДЊА ЗЕЛЕНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Вујовићева и Весић у Свилајнцу обишли радове

Foto: Jovana Rosul

Vujovićeva je navela da Vlada Srbije nedostajuću kanalizacionu mrežu gradi kroz projekte više ministarstava, kao i da se projekat u Svilajncu realizuje uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Foto: Jovana Rosul

 

- Nedostajuća kanalizaciona mreža i izgradnja zelene infrastrukture jedan su od prioriteta i Ministarstva koje vodim, i zato se zajedničkim snagama dva ministarstva trudimo da izgradimo što više kilometara kanalizacije i što više postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije.

Foto: Jovana Rosul

 

Samo Ministarstvo zaštite životne sredine u ovom momentu realizuje 15 projekata izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže, koja je preduslov za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, koja takođe gradimo u više lokalnih samouprava. Kada je reč o Svilajncu, po završetku kompletnog projekta, koji će imati još jednu fazu, gradski centar će stoprocentno biti pokriven kanalizacijom, a zajedno sa selima pokrivenost će iznositi 70 odsto.

Foto: Jovana Rosul

 

Sledeće što nas u ovoj opštini čeka jeste izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda kako bi u recipijent odlazila prečišćena voda. Postrojenje bi trebalo da zadovolji potrebe oko 20.000 ekvivalent stanovnika, a njegova izgradnja će značajno doprineti poboljšanju kvaliteta životne sredine - rekla je potpredsednica Vlade.

Vujovićeva je tokom današnje posete razgovarala sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem, o novim projektima koji bi imali za cilj unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u opštini Svilajnac.

Foto: Jovana Rosul

 

- Razgovarali smo o mogućnostima za izgradnju reciklažnog dvorišta ili transfer stanice u ovoj opštini, kao i odvoženju tog otpada u regionalni centar u Lapovu ili Jagodini. To je ujedno preduslov da se na ovoj teritoriji uklone i sve divlje deponije i smetlišta, ali i da se krene u zatvaranje i sanaciju nesanitarne lokalne deponije. Izuzetno je važno što opštinski tim ima sluha za potrebe građana i što su i u prethodnom periodu kandidovali projekte na konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, i tako im je dodeljen kamion smećar, kante i kontejneri.

Foto: Jovana Rosul

 

Trudićemo se da obezbedimo i drugu potrebnu opremu kako bi se povećala stopa reciklaže, ali i da pokrenemo druge zelene projekte u Svilajncu od značaja za građane i životnu sredinu - rekla je Vujovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...