uživoSKUPŠTINA SRBIJE: Četvrti dan rasprave o litijumu (VIDEO)

Novosti online

10. 10. 2024. u 10:05 >> 11:54

POSLANICI Skupštine Srbije nastavili su rad postavljanjem poslaničkih pitanja, kao i svakog utorka i četvrtka, kada je sednica u toku, posle čega će preći na raspravu o jedinoj tački dnevnog reda - izmenama o dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Четврти дан расправе о литијуму (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Brnabić: Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj ima 300.000 eksperata za litijum

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je rekla da je najveći problem u činjenici da poslanici opozicije iznose tvrdnje o litijumu, a uopšte nisu stručni za to.

- Kako je profesor Branislav Simonović iz Instituta za opštefizičku hemiju rekao da smo mi jedina zemlja na svetu koja ima 300.000 eksperata za litijum. Toliko ih nema na svetu, ali ima u Srbiji. Kako možete da tvrdite da je litijum jednako štetan kao škriljci, ali je litijum dozvoljen i kopaju ga Nemci, a škriljci su zabranjeni - kazala je ona.

Dodala je da su gluposti priče o zaradi od poljoprivrede i poređenju sa rudnikom litijuma.

- Ovaj projekat će zauzeti 0,03 odsto poljoprivrednog zemljišta, a vi ga upoređujete sa 100 odsto poljoprivrednim zemljištem. I vi to bez sramote govorite pred građanima. I što se tiče rudne rente. Kod nas je rudna renta 5 odsto, a u svetu se za metale kreće od 1 do 5 odsto. A vi citirate i govorite Bog te pita o čemu - naglasila je predsednica Skupštine.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Obraćanje ministarke Đedović Handanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla da je nema koncesije za otvaranje rudnika kod Baljevca, i da su ugovori potpisivani u vreme vlade Vojislava Koštunice.

- Koncesioni ugovor je istekao i on nije na snazi. Što se tiče ovlašćenja državnog sekretara Obradovića, tadašnjeg državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike, on je bio ovlašćen od strane tadašnjeg ministra da potpisuje upravne akte iz delokruga sektora za geologiju i rudarstvo. Analizom podnetih zahteva i kompletnih spisa konstatovano je da ne postoji pravni osnov za poništavanje postupka kojim je izdato rešenje o rezervama - kazala je ona.

Na pitanje o prisustvu na Ruskoj nedelji energetike, ministarka je istakla da ona lično nije bila prisutna, ali da je Rusija naš značajan partner u energetskom sektoru.

- Nastavićemo saradnju sa ruskim partnerima. Takođe, nisam bila ni na konferenciji ni u SAD. Imala sam brojne poslove u zemlji, pa nisam bila ni u Rusiji, ni u Americi - kazala je ministarka.

Brnabić: Očekujem da danas bude završena rasprava o litijumu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da danas bude završena rasprava o litijumu i  izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je predložila opozicija i da poslanici glasaju, a da će parlament u nastavku redovnog zasedanja zatim preći na predloge važnih zakona za zemlju, uključujući i set zakona koji se tiče dodatne podrške našem narodu na AP KiM.

- Ja verujem da postoji velika verovatnoća da danas konačno i završimo tu raspravu, jer je ostalo sada opoziciji nešto malo vremena po poslaničkim grupama. To je otprilike nekih sat i po do dva sata, tako da ćemo mi dalje voditi raspravu, ali nadam se i mislim da bi bilo dobro, ozbiljno i odgovorno sa naše strane da je ovo sad i četvrti dan rasprave, da danas to privedemo kraju i ako možemo, glasamo o tom predlogu zakona - rekla je predsednica parlamenta.

Gostujući na Pinku, Brnabićeva je ponovila da će poslanička grupa SNS glasati protiv predloga zakona opozicije i to, kako je rekla, sa obe ruke.

- To je ono što je važno. Dakle, mi ćemo se boriti za zdravlje građana, životnu sredinu. Mi ćemo se boriti za institucije, za vladavinu prava, za poštovanje naših zakona - rekla je ona.

Naglasila je da naš Zakon o rudarstvu kaže da nikom ne možete da date pravo na eksploataciju ukoliko studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokaže da taj projekat ne može da se izvede bezbedno po  zdravlje i životnu sredinu.

- Tako da ćemo mi poštovati naše zakone.  Naši zakoni su dobri - istakla je ona.

Dragan M. Marković o penzionerima i širenju železničke mreže

Poslanik Dragan M. Marković iz PUPS-a govorio je o pravima penzionera, i o kapitalnim investicijama, pre svega o železničkom povezivanju Beograda, Novog Sada i Subotice.

- Da li se predviđa i kada povezivanje Beograda sa jugom Srbije - pitao je on.

Nastavljena sednica Narodne skupštine

Sednici prisustvuju 143 narodna poslanika, čime je ostvaren kvorum.

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je pozvala skupštinu da ignoriše zahteve političke prirode.

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po "srpskim zakonima i evropskim standardima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNU FILMA KRILI POLA VEKA: Tita u Sutjesci nije trebalo da igra Ričard Barton