NOVA SARADNJA ITALIJE I SRBIJE: Potpisan memorandum o razumevanju sa italijanskim partnerima

Jovana Švedić

08. 10. 2024. u 20:25

U AMBASADI Italije u Srbiji, potpisan je memorandum o razumevanju između AREXPO, BIO 4 Kampusa i Foundation For Innovation and Technology Transfer gde su takođe prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr. Jelena Begović, i Nj.E. ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori.

НОВА САРАДЊА ИТАЛИЈЕ И СРБИЈЕ: Потписан меморандум о разумевању са италијанским партнерима

FOTO: Novosti

U obraćanju pred samo potpisivanje, Nj.E. Gori je naveo samo “nekoliko razloga” od mnogobrojnih zašto je memorandum toliko bitan. Jedan od njih je praktičan korak napred u suočavanju sa kompleksnim tehnološkim izazovima vezanih za održivi razvoj, kao i prekogranična saradnja Srbije i Italije. Takođe je naveo i partnerstvo u polju inovacija i tehnološke razmene.

- Danas je veliki dan obimne strategije koja će poboljšati naučnu saradnju između Italija i Srbije, i tako povezati naučnu saradnju zajedno sa poslovnom i ekonomskom saradnjom - rekao je on.

Takođe, rekao je da je u poslednje dve godine organizovano tri biznis foruma između Srbije i Italije što dodatno govori o velikom značenju građenja bilateralnih odnosa ove dve zemlje, kao i da je Srbija jedina zemlja sa kojom je Italija imala ovakvu vrstu dinamičnu vrstu saradnje.

Najavio je da će novembra ove godine, u Trstu, biti održan i treći forum za nauku i ekonomiju, kao i da krajem godine planiraju bilateralni samit.

- Trenutno radimo na bilateralnom samitu koji će se održati krajem godine što će takođe biti značajna prekretnica našeg odnosa.- rekao je on.

I dodao da je ovaj dijalog zapravo rezultat prošlog organizovanog samita zbog kog se memorandum o razumevanju i potpisuje.

Foto: Novosti

Nakon toga, dr. Begović je održala svoj govor u kome je, baš kao i Nj.E. Gori naglasila značajnost ove saradnje, uticaj EXPO koji je održan u Milan na onaj koji će se održati u Srbiji 2027. Godine, kao i da će fokus Bio4 Kampusa i partnera iz Milana pozitivno uticati  budućnost održivog razvoja.

Pozvala je prisutne zvanice da se pridruže EXPO 2027 koji je ogroman događaj za našu zemlju i navela da se očekuje oko 4 miliona gostiju iz preko 100 zemalja širom sveta, kao i da očekuje da Italija prezentuje svoja najnovija tehnološka otkrića premijerno na istom.

Dodala je da je u polju nauke ova kolaboracija i drugi po redu naučni forum koji će biti održan novembra u Trstu krucijalan za stavaranje mostova između Italije i Srbije. 
 

FOTO: Novosti

Stvaranje mostova između naše dve nacije, naše dve zemlje u polju nauke i inovacije je od presudnog značaja i čvrsto verujem da će ovaj forum  podstaći dalju saradnju i budući rast. Želela bih da izrazim svoju najveću zahvalnost italijanskoj ambasadi i Nj.E. Luki  za nepokolebljivu podršku i saradnju, kako i našim novim partnerima, AREXPO i Foundation For Innovation and Technology Transfer koji su prepoznali potencijal Srbije u inovacijama i uverena sam da će na kraju ova saradnja doneti značajne rezultate i otvoriti nova vrata za sledeću generaciju istraživača, inovatora i preduzetnika koju čine BIO4 kampus, ali i i Srbiju kako centar regionalne i međunarodne saradnje.

FOTO: Novosti

Memorandum o razumevanju su potpisali Igor De Biasio, generalni direktor AREXPO, Smiljana Krivokuća, direktorka BIO4 Kampusa i Alberto Mina, predsednik Foundation For Innovation and Technology Transfer. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BILA ANDRIĆEVA ŽENA? U Nobelovcu je igra zanosna Sarajka - Tihomir Stanić je hteo samo nju (FOTO)