"MERILI" IMANJA U NEDELJICAMA: Poslanici skupštine Srbije u uzavreloj atmosferi nastavili raspravu o zakonu o zabrani iskopavanja litijuma

M. St.

09. 10. 2024. u 07:00

UZAVRELO i kakofonično, kao što je i započela, juče je u Skupštini Srbije nastavljena rasprava o opozicionom predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, uz međusobne optužbe ko je lobista "Rio Tinta", ko bi da obustavi projekat samo dok ne dođe na vlast, kao i da li su meštani Gornjih Nedeljica sami prodavali imanja ili su na to bili primorani.

МЕРИЛИ ИМАЊА У НЕДЕЉИЦАМА: Посланици скупштине Србије у узаврелој атмосфери наставили расправу о закону о забрани ископавања литијума

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednica parlamenta Ana Brnabić poručila je da projekta "Jadar" neće biti ukoliko studija o uticaju na životnu sredinu pokaže da će usledititi negativne posledice. Ona je optužila opoziciju da zabranom iskopavanja litijuma pre izrađene studije želi da stavi novac u džep ovoj kompaniji, da bi ih kada oni dođu na vlast, kao njihovi lobisti, vratili "u igru".

- Ponovili ste više puta demantovanu laž, da će biti više rudnika litijuma. Neće biti. Ni u Valjevu, ni u Vranju, ni u Jagodini, lažete. Ja ne branim nikakvu kompaniju, branim Ustav. A vi pogledajte Zakon o energetici, član 103, tu jasno stoji kada tačno neko može da dobije pravo na eksploataciju - rekla je Brnabićeva.

Poslanica Ekološkog ustanka, koja je i ovlašćeni predlagač zakona Danijela Nestorović pročitala je pismo meštana Gornjih Nedeljica. Kako je rekla, pismo je uputio Nebojša Petković, a naslovio ga je na ministarku Dubravku Đedović Handanović. U njemu se zamera što je ministarka u javnosti iznosila podatke o ugovorima o prodaji imovine Kompaniji "Rio Sava eksplorejšn".

- Da li ste svesni da ste možda nekoj porodici natovarili razbojnike na vrat iznošenjem visine njihovih ugovora - navela je Nestorovićeva. - S druge strane, niste rekli da je moj otac za njivu od 30 ari dobio nešto manje od 5.000 evra. Ne želim da pravdam njegov postupak, štaviše, čim sam saznao za postupak, osudio sam ga, ali ni Vi, ni ostali lobisti projekta nećete da kažete da je narod prepušten na milost i nemilost kompaniji bez pravne zaštite države - navodi se u pismu, a Nestorovićeva je dodala da se u njemu navodi i da je kompanija pretila građanima rečima "bolje da prodaš nama, nego da ti država uzme po tržišnoj ceni".

Reagujući na ovo pismo, predsednica Skupštine navela je da su informacije iznete prvog dana sednice o porodicama Petković i Kokanović za javnost relevantne u svetlu trenutne rasprave o projektu "Jadar".

Ministarka rudarstva kazala je da opozicija uporno hoće da predstavi da Vlada ne brine o meštanima Gornjih Nedeljica:

- Moram da ponovim da je vladajuća stranka na izborima u Loznici dobila 55 odsto podrške. Da neko ne brine o tim ljudima ne bi bilo tolike podrške. Ako se projekat "Jadar" realizuje, plate i budžeti će u ovim mestima višestruko skočiti. Pokušavate da predstavite da će tu nastati pustinja. Pa, neće.

Odgovarajući na optužbe da su primorali građane da prodaju imanja u okolini Jadra, ministarka Đedović Handanović je rekla da su građani svojom voljom prodavali imovinu i da se eksproprijacija obavlja samo kada se proglasi javni interes.

Šefica parlamenta u jednom trenutku prekinula je izlaganje Nestorovićeve, koja je poručila da "Vučić obmanjuje javnost da je litijum u fazi pregovora i da je u litijumskoj alijansi u koju se učlanio, sve dogovorio":

- Hajde nam pokažite svima gde postoji ta litijumska alijansa - rekla je Brnabićeva.

Nestorovićeva se potom pravdala da je "možda trebalo da kaže pod znacima navoda".

Potpredsednica SSP Marinika Tepić optužila je ministarku rudarstva da iznosi imovinsko stanje ljudi, "a da na sebi nosi malo veću garsonjeru".

Na početku sednice poslanici su postavljali pitanja izvršnoj vlasti, a interesovalo ih je ko je i za koje minerale dobio mogućnost da istražuje u blizini vodoizvorišta Studena u Nišavskom okrugu, kao i da li će biti zakazana sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji.

Uvrede Parandilovića

PREDSEDNIK stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović poslanike SNS nazvao je štakorima:

- Pomaže bog, napredni štakori. Kako ste mi danas - počeo je obraćanje Parandilović.

Potom je reagovala šefica parlamenta i izrekla mu opomenu:

- Molim Vas da radi dostojanstva Narodne skupštine, pokušate da pobedite sebe i da se obraćate građanima u nekom maniru koji je minimalno pristojan.

Kukuruz i med iz Nedeljica

LIDER Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta u jednom trenutku pokazao je klip kukuruza i teglu meda, kako je naveo, koji je doneo iz Gornjih Nedeljica:

- Šta ćete da radite vi sutra kad Vučić i Brnabić ponovo kažu stop projektu Rio Tinto? Vi što ste zbir najgorih ljudskih osobina na čelu sa Milenkom Jovanovim koji će sutra ponovo reći, ma Rio Tinto ne. Gospođo Brnabić, gospođo Brnabić, hoćete da smirite ove vaše arlaukače?

Zbog svog obraćanja, ponovo je zaradio opomenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srbská Kamenice u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

HAG DONEO NOVU ODLUKU O ŠEŠELJU: Nezvani gost dolazi u Srbiju?