MOMIROVIĆ: „Zeleni koridori“ ubrzavaju protok robe i teretnih vozila na Horgošu

Novosti online

08. 10. 2024. u 17:32

POTPISANO je više dokumenata na 14. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Mađarske.

МОМИРОВИЋ: „Зелени коридори“ убрзавају проток робе и теретних возила на Хоргошу

Foto: Ministarstvo

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razmeni elektronskih podataka stvaramo pravne osnove kako bi naše carinske i druge pogranične službe mogle da podignu zajednički, umreženi, rad na viši nivo. Predstoji nam još mnogo rada kako bi omogućili da se kompletna carinska procedura završi pre nego što teretna vozila dođu na carinu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon potpisivanja više dokumenata na 14. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Mađarske.

- Očekujemo da se ovim sporazumom stvore preduslovi da promet robe na ovom prelazu, koji je pod velikim pritiskom, bude značajno ubrzan. Iako će prelaz i dalje biti opterećen, ovaj sporazum će bez sumnje doprineti relaksaciji naše prekogranične ekonomske saradnje. To će doneti značajne benefite kako za privrednike, tako i za građane obe zemlje - rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović je dodao da Memorandum predviđa integraciju različitih službi u cilju ubrzanja procesa na najopterećenijem graničnom prelazu u zemlji. „Očekivanja su da će puna implementacija ovog sistema značajno rasteretiti teretni saobraćaj u narednom periodu. Iako je reč o velikom poduhvatu koji zahteva vreme za usklađivanje postupaka svih službi, ovaj korak predstavlja značajan napredak u pravcu ubrzanja protoka robe na našem najprometnijem graničnom prelazu“, istakao je Momirović.

Memorandum o razumevanju o dostavljanju elektronskih podataka, koji je, u Budimpešti, sa srpske strane potpisao ministar Momirović, ne samo da će ubrzati protok ljudi i roba, već će dodatno osnažiti naše dobre političke odnose, koji su u ovom trenutku na istorijski najvišem nivou. 

- Uprkos izazovima sa kojima se suočavamo, moramo nastaviti da radimo na tome da maksimalno iskoristimo ovaj potencijal, jer naši zajednički interesi i čvrste veze zaslužuju da budu podržane efikasnim i modernim rešenjima. Olakšan protok robe će se pozitivno odraziti na trgovinsku razmenu između Srbije i Mađarske, koja tradicionalno beleži dobre rezultate - zaključio je ministar Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ PROGOVORIO NA TRI JEZIKA: Odmah stigao odgovor, evo i od koga (FOTO)